Brasilia-expeditie van Diestenaar Luis Cruls wordt overgedaan

Print
Een karavaan wetenschappers, historici en professoren heeft dinsdag het parcours aangevat dat 111 jaar geleden, in 1892, werd afgelegd door de expeditie Cruls om de plaats te kiezen waar momenteel Brasilia, de hoofdstad van Brazilië, ligt. "Wij willen de nieuwe generaties tonen hoe de hoofstad van Brazilië werd gepland", aldus cineast Pedro de Castro, professor aan de universiteit van Brasilia en organisator van de karavaan die dinsdag Rio de Janeiro verliet.
Het was in 1892 dat de uit Diest afkomstige Belgische astronoom Luis Cruls (1848-1908) -directeur van het Astronomisch Observatorium van Rio en in 1882 naamgever van de 'Komeet van Cruls' die hij voor het eerst waarnam- aan het hoofd van een groep botanici, geografen, ingenieurs en dokters op weg trok om in het hart van Brazilië, op de Centrale Hoogvlakte, de plaats te kiezen waar er een (nieuwe) hoofdstad zou kunnen opgetrokken worden. Met tien ton uitrusting en levensmiddelen ging de 'missie Cruls' op pad. Zij doorkruiste de huidige staten Rio de Janeiro, Sao Paulo, Minas Gerais en Goias en vond na een tocht van zes maanden de zone waar de hoofdstad zou kunnen verrijzen.

De ontdekkingsreizigers bakenden een zone van 14.400 vierkante km af die nu nog het Braziliaanse 'Federaal District' of de 'de rechthoek van Cruls' wordt genoemd. Na voltooiing van de 'Missie Cruls' bleef Rio de Janeiro echter nog bijna zeventig jaar de hoofdstad. Uiteindelijk haalde president Juscelino Kubitschek de oude plannen uit de schuif en kon in 1960 Brasilia worden ingewijd. De stad werd gebouwd naar plannen van Lucio Costa en Oscar Niemeyer.

De nieuwe missie wil met reportages voor Braziliaanse kranten en rechtstreekse radio- en tv-uitzendingen, de expeditie van 111 jaar geleden actualiseren. Het in 1894 gepubliceerde 300 pagina's tellende slotverslag van Cruls geldt tot op heden als een bijzonder volledige en zorgvuldige beschrijving van de streek van het hooggebergte (waar Brasilia ligt), zijn flora, fauna, rivieren, klimaat, het leven van zijn bewoners, de toen bestaande steden, tot en met een beschrijving van de meest voorkomende ziekten in het gebied.