Robert Waseige volgt Georges Leekens op als bondscoach

BRUSSEL -

De kogel is door de kerk: Georges Leekens is ontslagen als trainer van de nationale ploeg. Bondsvoorzitter D'Hooghe hakte vrijdag zelf de knoop door. «We hadden geen kans meer op succes,» was de ondubbelzinnige uitleg van D'Hooghe. De bond stelde meteen Robert Waseige aan als bondscoach voor EURO 2000.

Yves TAILDEMAN

BR>Lang liet D'Hooghe de nieuwe crisis rond Georges Leekens niet aanslepen. Vrijdagvoormiddag meldde hij Leekens dat de samenwerking voorbij was, om 16 uur liet hij in het hotel Holiday Inn zijn Uitvoerend Comité unaniem het ontslag van Leekens aanvaarden. Intussen had Technische Commissie-voorzitter Karel Vertongen - donderdag nog uitdrukkelijk

pro Leekens

- telefonisch bij zijn collega's hetzelfde antwoord gekregen.

Licht

De reden van het ontslag lag voor de hand. «De wedstrijd tegen Finland,» aldus Vertongen. «Als Leekens die had gewonnen, was hij nog bondscoach.» D'Hooghe nuanceerde. «De kansen op succes werden onbestaande. Achteraf had men ons kunnen kwalijk nemen dat we geen andere zeeën hadden bevaren. Ik heb Leekens lang verdedigd en ik heb nog steeds heel veel waardering voor hem. Hij heeft de nationale ploeg een professionele omkadering gegeven. Zolang ik een lichtje zag branden, heb ik de weg daar naartoe gevolgd. Maar nu was het helaas gedoofd. Het klimaat was dermate dat het zo niet verder kon. En dat klimaat wordt grotendeels bepaald door de resultaten. Ik zeg niet dat de bondscoach de enige schuldige was. Maar ik kan toch niet heel het Glazen Huis doen instorten?»

D'Hooghe leek minder aangeslagen dan bij het ontslag van Van Himst. «Toen was ik jonger en was het een emotionele beslissing. Ditmaal was het ook niet leuk, maar het was een louter rationele beslissing en daar ben ik blij om. Denk niet dat we lichtzinnig of opportunistisch zijn te werk gegaan. Het is niet omdat de eerste helft tegen Finland niet goed was, dat Georges geen bondscoach meer is. Het werd een onhoudbare situatie die in de loop van de voorbije maanden gegroeid is. Trouwens, van de 32 bondscoaches die op het WK waren, zijn er nog maar 4 op post. We behoren tot de

fidelen

10 miljo

Eén en ander betekent dat de bond weer diep in zijn geldbeugel moet tasten. De ontslagpermie van Leekens bedraagt 10 miljoen. «Uiteraard kost zoiets veel geld», aldus secretaris-generaal Jan Peeters. «En de aanstelling van de nieuwe bondscoach ook. Komt daarbij dat we niet de kampioenen zijn van de vriendschappelijke wedstrijden. De voorbereiding op EURO 2000 wordt zwaar verlieslatend. Maar dat hadden we ingecalculeerd.»

En dan de nieuwe bondscoach. Ook die beslissing nam het Uitvoerend Comité unaniem. Robert Waseige krijgt tien maanden de tijd - tot en met EURO 2000 - om zijn kunnen te bewijzen. «Robert is een Guy Thys-type», zegt D'Hooghe. «Na zo'n woelige periode is het beter een iets rijpere trainer aan te stellen die voor rust en vertrouwen zorgt. Robert is een vaderfiguur.»

Vertongen voegt daar enkele argumenten aan toe. «Er kwamen geen tientallen trainers in aanmerking. Robert was akkoord met een contract voor tien maanden. Als hij dat principe niet had aanvaard, dan was hij geen bondscoach. Waseige is een wijze man met veel ervaring. En vooral: hij was vrij. We hoefden dus niemand bij een andere club weg te pikken. Ik weet zeker dat de spelers hier niet negatief zullen op reageren.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer