Gebroken zenuw met buisje weer gelijmd

Britse onderzoekers van het Londense Royal Free Hospital hebben een methode gevonden waardoor gebroken zenuwen terug aan elkaar kunnen groeien. Het grote voordeel van deze techniek is dat er niet langer weefsel op andere plaatsen in het lichaam weggenomen moet worden. De techniek werkt alleen bij beschadigingen aan het perifere zenuwstelsel, de zenuwen of zenuwbanen, die vanaf het ruggemerg de lichaamsdelen en organen beïnvloeden.

BR>Dokter Georgio Terenghi, die de leiding van het onderzoek heeft: «We planten biologisch afbreekbare buisjes, die de opening tussen de eindjes van de gebroken zenuw moeten overbruggen, in het lichaam van de patiënt in. De binnenwand van de buisjes zijn ingewreven met zogenaamde Schwanncellen. Dat zijn cellen die eitwitten vrijgeven waardoor de groei van de zenuwen gestimuleerd wordt.»

Momenteel herstellen chirurgen gebroken zenuwen door weefsel van een ander lichaamsdeel weg te nemen. «Daardoor voelen patiënten op minder belangrijke plaatsen in het lichaam niets meer,» vervolgt de Londense dokter. «Als onze techniek werkt, kunnen we dat vermijden. De patiënt kan zo bijvoorbeeld terug zijn hand gebruiken zonder het gevoel in een voet te verliezen. In ons laboratorium zijn we er reeds in geslaagd zenuwen te laten groeien. Dat gaat langzaam, zenuwen groeien maar een millimeter per dag. Daardoor kan het meer dan een jaar duren vooraleer een patiënt volledig hersteld is. Binnen twee jaar hopen we de eerste testen op mensen uit te voeren. Als alles dan meezit, is de methode binnen vijf jaar wereldwijd verspreid.»

Professor Robrecht van de dienst neurologie van het Leuvense Universitair Ziekenhuis is minder optimistisch. «Theoretisch klinkt het erg mooi. Maar Schwanncellen, die rond de zenuwen gedraaid zijn, zijn erg moeilijk uit het lichaam te halen. Ze moeten dus bijgekweekt worden, en dat heeft uiteraard zijn tijd nodig. En die tijd is er niet, een kapotte zenuw moet zo snel mogelijk behandeld worden. Bovendien zoeken groeiende zenuwcellen zich een weg in het lichaam. Daardoor is het niet eenvoudig om het buisje op de juiste plaats in te planten. Ik vrees dan ook dat de Engelse wetenschappers voorlopig iets te optimistisch zijn.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer