Depressieve mannen hebben lange vingers

Hoe langer de ringvinger, hoe groter de kans op een depressie. Dit is een bevinding uit een Brits onderzoek in Engeland. Medische wetenschappers van de universiteit in Liverpool vonden dit opmerkelijke verband, dat trouwens alleen opgaat voor mannen. Hoe langer iemands vingers zijn in verhouding tot zijn lichaamslengte, hoe groter de kans op een depressie. De sterkste indicator is de ringvinger. Als die langer is dan de wijsvinger is de vatbaarheid voor psychische stoornis het grootst, aldus de studie. De oorsprong ligt in de blootstelling aan testosteron in de baarmoeder.

BR>Onderzoeker John Manning: «Testosteron speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling van het mannelijk geslachtssysteem. Het beïnvloedt tevens de vorming van het centraal zenuwstelsel en van de vingers en duimen.»

Mannen die als foetus bloot stonden aan een hoge concentratie testosteron hebben relatief lange vingers, in het bijzonder zijn hun ringvingers langer dan hun wijsvingers. Omgekeerd hebben mannen die als ongeboren vrucht lage foetale concentraties van dit geslachtshormoon hebben ervaren, kortere ringvingers dan wijsvingers.»

Het verband is aangetoond na meting van diverse uiterlijke lichaamskenmerken bij ruim honderd mannen en vrouwen. Van alle deelnemers werd tevens de mate van depressie bepaald. De resultaten toonden bij mannen, en niet bij vrouwen, een opmerkelijk verband tussen depressie en lange vingers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer