Beurs verteert bod op Tractebel goed

HASSELT -

De Brusselse beurs reageerde gisteren volgens het boekje op het overnamebod dat door Suez op Tractebel werd uitgebracht. De aandelen die moesten stijgen stegen en zij die moesten dalen gingen effectief ook omlaag. Omwille van de vrees voor een verwatering van de winst per aandeel ging de koers van Suez zelf omlaag, terwijl Tractebel met een verwachte stijging kon uitpakken.

Jos STERK

BR>

Op de beurs kreeg het aandeel van Suez dus wat klappen, wat niet echt als een verrassing overkwam. De analisten vrezen namelijk dat de winst per aandeel als gevolg van de overname van Tractebel zal gaan verwateren. GBL, de holding waarvan de intrinsieke waarde voor ongeveer 28 procent afhankelijk is van de koers van Suez, kon de verliezen binnen de perken houden. Finoutremer daarentegen bestaat voor 43 procent uit Tractebel en voor 15 procent uit Electrabel en profiteerde dan ook van het bod op eerstgenoemde energieholding om een behoorlijke winst bijeen te sprokkelen. Bank Corluy stelde zich de vraag of deze holding nog enig nut zal hebben na het bod op Tractebel. Op de kontantmarkt bleef Tractebel-dochter Powerfin hangen op een biedkoers. De koers van Sofina bewoog eveneens, want deze holding bezit een belang van 3 procent in Tractebel en vaart daar nu natuurlijk wel bij.

De meeste analisten zijn van mening dat Suez Tractebel zonder al te veel moeite binnen zal halen. Murielle David van Bonnewijn, Renwart & Cie: «Ik denk dat het bod zal slagen. De aandelen Suez zijn op de Brusselse beurs genoteerd en zijn bovendien fysiek leverbaar. Dat is voor de Belgische belegger niet onbelangrijk. Je kan wel zeggen dat de Fransen kosten noch moeite hebben gespaard om Tractebel binnen te halen. De actie was in ieder geval goed voorbereid. Bovendien denk ik niet dat de Fransen te veel betalen voor Tractebel. Suez heeft de Belgische energieholding meer nodig dan dat Tractebel Suez nodig heeft. Wat kan de volgende stap in het verhaal zijn? Logischerwijs krijgt Electrabel nu een speculatief tintje. Electrabel is eigenlijk de melkkoe van Tractebel en in de geruchtentrommel duikt nu het scenario van een overnamebod op Electrabel door Tractebel op. In dat verband werd gisteren op de persconferentie van Suez niet veel nieuws verteld. Er werd verwezen naar het industrieel plan dat in september wordt voorgesteld. Aan Electrabel werden weinig woorden vuil gemaakt. Enkele van mijn collega's hebben hun advies voor het aandeel al in positieve zin aangepast.»

Bel 20

Een heel ander verhaal is wie de vrijgekomen plaats in de Bel 20 gaat innemen, gesteld natuurlijk dat Suez er in slaagt om Tractebel binnen te halen. Als belangrijkste kandidaat komt Ion Beam Applications in aanmerking, dat op de tussentijdse lijst van 13 augustus op de eerste plaats stond. Tweede en derde waren respectievelijk GIMV en Ackermans & van Haaren. De lijst is geldig tot en met 30 september, maar het is allesbehalve zeker dat Tractebel op die datum al uit de Bel 20 verdwenen zal zijn. GIMV maakt dus zeker nog een kans, maar dan zou wel de beurskoers moeten gaan stijgen. Om dat te verwezenlijken is op de eerste plaats vereist dat die van Barco ook een herstel te zien gaat laten geven.

Tot slot moet nog worden bekeken wat er met Fortis en Union Minière gaat gebeuren. Suez bezit via de Generale Maatschappij respectievelijk 20 en 25,25 procent van de aandelen van deze bedrijven. Murielle David: «Het zou kunnen dat het belang in Fortis aan een of andere internationale bank zou worden verkocht. Tenminste, dat hopen we. Zo zou er nog een overnamestrijd uit de lucht gevallen kunnen komen. Maar voorlopig blijft dat toekomstmuziek. Een verkoop van de participatie in Union Minière zie ik op korte termijn niet zitten, tenzij er zich een kandidaat met een interessant bod aanmeldt. Overigens staat de koers van Union Minière nu te laag om aan een verkoop van het belang te denken.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer