Canvas creëert avondgevoel

MECHELEN -

«Een avondje Canvas.» Dat wordt de filosofie van het tweede VRT-net voor het najaar. «Canvas wil het alternatief zijn voor wie wat anders wil dan de spelletjes en de shows op de grote netten,» stelt netmanager Peter Suetens. «We hebben geprobeerd een avond te creëren met een vlotte doorloop van informatie, duiding en ontspanning.»

J.V.

BR>

Zoals iedereen deze dagen, toonde Suetens zich een tevreden man, want: «De zomer is mooi geweest. Ondanks het ontbreken van grote sportevenementen hielden we meer dan stand. Het marktaandeel van Ketnet/Canvas bedroeg 8,7 procent in juni en 8,5 procent in juli en augustus. Als we Canvas apart beschouwen, was dat resp. 10,6, 10,9 en 10,5 procent. Dat is telkens een verbetering tegenover de voorbije jaren, uitgezonderd juli/juli van vorig jaar met het WK-voetbal.»

Drie elementen bepaalden het aanbod voor het najaar:

Ten eerste, het voetbalcontract. De Champions' League breidt uit naar 32 clubs. Het aantal uren voetbal verdubbelt. Dat moét, want zo staat het in de overeenkomst. De VRT lost het op met een verdeling over TV1 en Canvas. Op dinsdagavond wordt er op Canvas gevoetbald; op woensdagavond op TV1. Wel balen natuurlijk dat er opnieuw geen Belgische club bij is.

Ten tweede, er wordt geïnvesteerd in nog meer eigen producties. De verhouding is nu

fifty fifty

: de helft eigen werk, de helft aankoop.

Ten derde, de programmatie wordt gestroomlijnd: eerst nieuws en duiding, daarna pas ontspanning. Uit die consequente keuze zou na verloop het gevoel van het Canvas-avondje moeten groeien.

Eten

Welke nieuwigheden liggen in de etalage?

Inhoudelijk blijft

'Ter Zake'

ongewijzigd, maar het vertrek van Zinzen en Tieleman heeft tot gevolg dat twee van de drie presentatoren nieuw zijn: Phara de Aguirre en Ivo Belet.

'Trendspotting'

, op woensdagavond, is een reportageprogramma waarin Nic Balthazar uitkijkt naar nieuwe trends, naar dingen die de mensen bezighouden.

Als kind hebt u geleerd om niet te spreken met volle mond. In

'Blinde vinken'

doet Johan Terryn net het omgekeerde. Hij inviteert vier mensen op een etentje, waarbij wordt geconverseerd. Vergis u niet: dit is een spelprogramma dat wordt aangekondigd als creatief en intelligent. Half oktober wordt Terryn vervangen door de onvermijdelijke Hoste met zes afleveringen van

'Geert Hoste redt het land'

. De conclusie luidt nu al: al wat ze zeggen van België en de Belgen is niet waar.

Over het

'Peulengaleis'

, op vrijdagavond, met Bart Peeters en Hugo Matthysen, las u vorige week al. Ook voor de vrijdagavond is het epos

'De Steenforts'

, dat begint in november.

Op zaterdagavond blikt Walter Zinzen terug op de voorbije week in

'Zinzen'

, een lang interview met iemand in de actualiteit.

De zondagavond wordt gevuld met o.a. een grondig hernieuwd

'OverLeven'

, een programma over de rol die de wetenschap speelt in ons leven, en met een nieuwe reeks

'Bach mag'

, waarin Chris Dusauchoit de klassieke muziek van haar piëdestal haalt.

Naar traditie heel wat Britse producten op Canvas: elke maandagavond een thriller, op zaterdagavond een detective, de comedyreeks 'Blooming Marvellous', een ziekenhuisserie-op-niveau 'Holby City', 'Ruby Wax Meets...' en het beste uit de legendarische Britse humorreeks 'Not the Nine O'Clock News'.

Filmliefhebbers komen aan bod in 'Filmfan' op dinsdag en in de cinefiele film op vrijdag. Programma's die blijven of terugkomen, zijn o.m.: 'Kwesties', 'Het derde oog', 'Rare streken', 'Per seconde wijzer', 'Niet te wissen', 'Histories', 'Hot Doc', 'Zwerfroute', 'L!nk', 'Spraakmakers', 'Plankenkoorts', 'Sportpaleis', 'De late shift'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer