Landenteams in Bokrijk

OVERPELT –

In het weekend van 28 en 29 augustus heeft in het Oost-Vlaamse Buggenhout het eerste Europees krachtbal kampioenschap voor jeugdteams plaats. Negen landen strijden dan om de titel. Als voorbereiding op het tornooi is er een stage voorzien in elke Vlaamse provincie. Woensdag (25/8) is Limburg aan de beurt. Het Limburgs krachtbalwereldje grijpt de gebeurtenis aan om promotie te voeren rond de krachtbalsport.

P.T.

BR>Erik Wuyts van het sportcomité Limburg licht toe: «Voor het eerst in de geschiedenis van de krachtbalsport wordt er een Europees kampioenschap op het getouw gezet. Het is voorbehouden aan jonge spelers tot 20 jaar. Alles gaat door op de terreinen van 't Klaverken in Buggenhout. De deelnemende landen zijn België met acht ploegen, Nederland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Italië, Tsjechië, Portugal en Zwitserland. De Belgen vormen twee poules, evenveel als de buitenlanders.»

Krachtbalsport is typisch Belgisch. De sport met de medecinebal werd in 1962 voor het eerst in Brugge aan het groot publiek voorgesteld. Leraar Schotte bedacht de spelregels. Om tot een Europees kampioenschap te komen is de Vlaamse federatie op zoek gegaan naar oud-spelers en speelsters, die nu in het buitenland wonen. Erik Wuyts: «Hen werd gevraagd een ploeg te vormen. Indien dat lukte is iemand van de federatie ter plaatse een intensieve krachtbalopleiding gaan geven.»

De meeste buitenlanders spelen nu een jaar krachtbal en hebben op gebied van spelervaring wel enige achterstand weg te werken. Daarom de stagedagen, gegeven door Belgische trainers.

Komende woensdag komt het internationaal gezelschap naar de sportvelden van Domein Bokrijk. Vanaf 14 uur spelen Europese teams wedstrijden tegen vier Limburgse ploegen. De scholieren van Hamont - als enige provinciale jeugdploeg - spelen het E.K.K. in Buggenhout.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer