Sandra Stals met blauwe nagels

SEVILLA -

Niemand heeft op haar tenen getrapt, maar haar nagels zien flink blauw. Sandra Stals durft nog niet à la Devers haar vingernagels in allerlei kleurtjes zetten. Ze gebruikte enkel de restjes verf van het schilderwerk op haar nieuwe flat voor dit fantasietje, dat ze straks in haar spikes stopt voor de zwaarste taak van de Belgen die vandaag in actie komen. Ze start in haar reeks van de 800 meter met de opdracht bij de eerste twee te finishen, of één van de zes beste verliezende tijden te lukken. «Met Mutola in mijn reeks wordt er wellicht doorgelopen. Dat is een voordeel. Buiten Mutola zijn er nog eens drie die dit jaar sneller waren dan ik, maar een seconde verschil zegt niet alles, wanneer op het einde moet gesprint worden.»

BR>Het EK viel vorig jaar tegen, vreest je niet opnieuw zo een afgang? «Ik wil daar niet aan denken, want dan start je op de duur met het idee dat het nog eens kan gebeuren. De druk was toen groter. Ik stond vierde op de Europese ranglijst. Het was mijn eerste grote kampioenschap. Ik heb nu meer internationale ervaring. Ik heb gewonnen in Barcelona en in Malmö. Ik weet dat ik in de laatste 200 meter sneller ben dan vroeger en ik ga zeker alles geven. Dit is te belangrijk. Geraak ik er zaterdag door, dan kan ik zondag niet alleen de halve finale lopen, maar dat is meteen de kwalificatienorm voor Sydney. Dat is zeer belangrijk, want dan kan ik mijn seizoen indelen in functie van de Spelen.»

Patrick Stevens naast Greene

SEVILLA -

Patrick Stevens heeft wat last van zijn achillespees, maar dat bezorgt hem niet veel hinder meer, zodat dat hem alvast niet zou beletten straks te starten in dezelfde reeks van de 100 meter - zijn aanloop naar de 200m van dinsdag - als wereldrecordhouder Greene. Aan de tand gevoeld over de jongste dopinggevallen, zei de Limburger: «Ik was verrast van Ottey en van Douglas. Maar ik neem maar één zelfde voedingssupplement als hij. Ik maak me niet ongerust. En geruchten als zouden sommige producenten van creatine iets aan hun product toevoegen om het beter te doen renderen dan dat van de concurrentie, maken me niets uit. Sinds april neem ik geen creatine meer, omdat het enkel zin heeft in de winter, de periode van de zware krachttraining.»

Kim Gevaert jubelt

SEVILLA -

Kim Gevaert kon een kreetje van opwinding niet onderdrukken toen ze indeling van de reeksen zag: «Hé, met Marion Jones», klonk het verrukt. Of ze dan niet bang was weggeblazen te worden door de Amerikaanse vedette?

«Neen, Ik zit gelukkig in baan 2 en zij in baan 8. Zo is het tof. Naast me zit Andrea Philipp. Die is zowat van hetzelfde niveau. Ik zou heel ontgoocheld zijn mocht ik de tweede rond eniet halen. Mijn verkoudheid is vergeten. Daarvoor heeft de warmte hier gezorgd.» Over Ottey was Gevaert duidelijk en nuchter: «Ik was aan de ene kant wel en aan de andere kant niet verrast. Dat zij in al die jaren iets gebruikt heeft, verbaast me niet. Het verbaast me wel dat ze betrapt is. Het gevolg van die affaires is dat wij als sprinters nu niet geloofwaardig overkomen. Ik weet dat ik het eerlijk speel, maar ik denk dat je ogen zou opzetten, mocht je van iedereen weten waarmee ze bezig zijn.»

Wijmeersch weigert voorspelling

SEVILLA -

«Als ik geen gezondheidsroblemen had gehad was ik niet tevreden met minder dan een halve finale in de 100 of de 200 meter. Nu weiger ik voorspellingen te doen. Ik voel me beter, maar wat betekent dat op de piste? Ik zal pas weten of ik tevreden ben als ik gelopen heb. Ik ken het stadion niet, de piste niet en vooral mijn lichaamsconditie niet. Wat er precies aan de hand is geweest, vertel ik liever niet, maar vooral mijn spierkracht is aangetast. Misschien heb ik een fout gemaakt in mijn voeding. De 100 meter van zaterdag is belangrijk. Het gevoel dat ik heb, zal bepalen of ik na het weekeinde nog blijf voor de 200 meter.»

Ann Mercken verzoend met zichzelf

SEVILLA -

Toen ze in Hechtel op de laatste horde in de knoei geraakte en onder haar verwachtingen bleef, sakkerde Ann Mercken op zichzelf. «Ik dacht even van

dit ziet er niet goed uit voor Sevilla.

Maar ik weet wat ik fout deed. Op de Universiade, waar ik mijn beste tijd liep, was ik beter uutgerust dan voor Hechtel. Ik wilde daar ook echt de finale halen. In Hechtel heb ik in een fractie van een seconde een verkeerde beslissing genomen bij het aanvallen van de laatste horde.»

Omdat zij pas zondag de reeksen loopt - met de taak zich rechtstreeks voor de halve finale te plaatsen - weet ze nog niet hoe de tegenstand er zal uitzien. Zij moet nog steeds drie jaar terugblikken naar Atlanta waar ze met een record een goede halve finale liep. Blessureleed speelde haar nadien parten. Er zitten nog drie «nietjes» in haar linkerenkel, maar ze denkt niet aan stoppen: «Ik train wat minder op de horden en dat wreekt zich soms, maar ik wil zeker nog doorgaan tot het volgende EK in 2002.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer