Ford stopt verkoop Mondeo in de States

GENK -

Ford stopt met de productie van de Mondeo in Mexico. De productie wordt overgeheveld naar Genk. Dat heeft de redactie uit goede bron vernomen. Het bericht is ons door verschillende bronnen binnen Ford bevestigd.

Guido CLOOSTERMANS

BR>Ford produceert in Mexico 20.000 Mondeo's per jaar voor de plaatselijke markt en voor andere landen in Zuid-Amerika. Het nieuws is een onverwachte meevaller voor Ford Genk. De overheveling van de productie betekent 80 tot 90 eenheden per dag extra voor Genk.

De opvolger van de Mondeo komt tegen het einde van volgend jaar op de markt. De lancering is bedoeld voor oktober. Tegelijkertijd met de lancering van het nieuwe model stopt de productie van de Mondeo in Mexico. Het gaat om 20.000 auto's per jaar. De productie van Mexico zal worden overgeheveld naar Genk. In Genk zullen per dag zo'n 80 tot 90 auto's extra geproduceerd moeten worden, au die totnutoe nog niet in de planning zijn opgenomen.

Een en ander heeft tot gevolg dat de dagproductie van de nieuwe Mondeo in Genk hoger zal uitvallen dan verwacht. Momenteel gaat met er op Ford van uit dat de productie met de lancering van het nieuwe model zal verhoogd worden van 1.450 naar 1.600 exemplaren per dag. Met de overheveling van de Mexicaanse productie zullen er daar waarschijnlijk zelfs enkele tientallen bijkomen.

Voor de fabriek in het Amerikaanse Kansas City loopt het Mondeo-verhaal inmiddels minder goed af. Daar wordt de Mondeo niet vervangen, de productie ervan wordt gewoon stopgezet. In de fabriek van Kansan City zal een nieuw Ford-model worden geproduceerd. De Mondeo wordt in de States niet langer verkocht. Blijkbaar is de ontwikkeling van een wereldwagen toch niet zo gemakkelijk, zo is in kringen van Ford te horen.

Goed nieuws

De overheveling is alvast goed nieuws voor de Ford-fabriek van Genk die de laatste weken met heel wat minder positieve berichten werd geconfronteerd. Eerst waren er de geruchten dat Ford overweegt in Europa een fabriek te sluiten die in Genk voor de nodige onrust zorgden.

Eerder deze week was er dan de aankondiging van een lange stempelperiode in september. Het totaal aantal dopdagen komt daardoor op 53 voor de eerste negen maanden van het jaar.

Verwacht wordt dat het probleem van de dopdagen zich begin volgend jaar minder scherp zal stellen. Dan is het immers alle hens aan dek voor de nieuwe Transit die dan in productie gaat. Ook dat is goed nieuws voor Ford, want eenmaal beide nieuwe modellen in productie, worden er voor het eerst sinds lang meer dan 2.000 voertuigen per dag geproduceerd door Ford Genk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer