Olano wint Ronde van Burgos

Net zoals twaalf maanden geleden werd Abraham Olano ook nu in de slotrit niet meer uit de leiderstrui gereden. De ONCE-voorman is duidelijk in bloedvorm en heeft hier net als vorige week in Galicië aangetoond dat hij op 4 september in de Ronde van Spanje als de te kloppen man zal afgevlagd worden. Veel stelde deze rittenkoers niet voor. De tijden die op de eerste dag in de proloogtijdrit verworven werden, bleven nagenoeg gehandhaafd. Rik Verbrugghe, toen derde, haakte al in de eerste bergrit af. Net als Kurt Van de Wouwer die in de koninginnerit nog enigszins de Lotto-meubelen redde, maar nadien een stuk rustiger werd in het vooruitzicht van latere opdrachten.De slotrit was voor Marcel Wust, de Duitser die goud waard is voor een ploeg die vooral in Spanje publiciteit maakt.

J.H.

BR>

Uitslag 5de rit (Belorado-Burgos):

1. Marcel WUST (Dui/Festina Watches-Lotus), de 159,4km in 3u44'37"; 2. Glenn Magnusson (Zwe) z.t.; 3. Daniele Galli (Ita); 4. Paolo Bossoni (Ita);

5. Jo Planckaert;

6. Mario Traversoni (Ita); 7. Samuele Schiavina (Ita); 8. Max van Heeswijk (Ned); 9. Steven de Jongh (Ned); 10. Tristan Hoffman (Ned);

Overige Belgen:

12. Koen Beeckman; 18. Chris Peers; 46. Kurt Van de Wouwer; 61. Paul Van Hyfte.

Eindstand:

1. Abraham OLANO (Spa/Once-Deutsche Bank) in 16u29'37" (gem.: 40,870\km/u); 2. Dario Frigo op 9"; 3. Laurent Dufaux (Zwi) 25"; 4. Leonardo Piepoli (Ita) 33"; 5. David Plaza (Spa) 34"; 6. Igor Gonzalez (Spa) 43"; 7. Aitor Osa (Spa) 1'; 8. José Maria Jimenez (Spa) 1'04"; 9. Haimar Zubeldia (Spa) 1'06"; 10. Manuel Beltran (Spa) 1'14";

Belgen:

18. Kurt Van De Wouwer 2'31"; 59. Paul Van Hyfte 11'34"; 65. Chris Peers 13'21"; 92. Koen Beeckman 23'23; 102. Jo Planckaert 24'57".

Heulot beste in Limousin

Stéphane Heulot (Francaise des jeux) is eindwinnaar van de Tour du Limousin. De zege in de vierde en laatste rit ging naar de Fransman Laurent Desbiens (Cofidis) voor zijn landgenoot Yann Le Boulanger.

Eerste Belg in het eindklassement was Eddy Torrekens op een 7de plaats op 6'45" van Heulot. Steve Dewolf eindigde op een 8ste plaats.

Vierde etappe:

1. Laurent Desbiens (Fra/Cofidis) de 164 km in 3u47'25"; 2. Yann Le Boulanger (Fra) op 28"; 3. Mikael Holst Kyneb (Den); 4. Olivier Perraudeau (Fra); 5. Jens Zemke (Ned); 6. Ruben Galvan (Spa); 7. Fabrice Gougot (Fra);

8. Eddy Torrekens (Bel);

9. Alexei Sivakov (Rus) 38"; 10. Lauri Aus (Est) 1'02".

Algemeen klassement:

1. Stéphane Heulot (Fra/La Française des Jeux) 16u44'51"; 2. Grzegorz Gwiazdowski (Pol); 3. Lauri Aus (Est) op 7"; 4. Jesper Skibby (Den) 24"; 5. Lylian Lebreton (Fra) 37"; 6. Oscar Sevilla (Spa) 6'28";

7. Eddy Torrekens (BEL) 6'45"; 8. Steve De Wolf (BEL) 7'13";

9. Sébastien Hinault (Fra) 7'15"; 10. Christian Van Dartel (Ned) 7'19".

Heynderickx ploegleider bij Vlaanderen 2002

De wielerploeg van Roger Swerts wil niet blijven teren op eerdere successen en gaat vanaf nu nog professioneler werken. Ex-renner Jean-Pierre Heynderickx is voltijds aangeworven voor de sporttechnische leiding van jonge profs. Hij maakt z'n debuut als ploegleider in de Toekomstronde. Roger Swerts gaat meer aandacht besteden aan organisatie en programma en dokter Peter T'Seyen wordt voluit bevestigd in zijn rol als medische begeleider.

BK-tijdrijden blijft in Sint-Niklaas

Het BK-tijdrijden voor alle categorieën zal nog tot in 2003 in Sint-Niklaas verreden worden. Op 12 september is men in het Waasland aan de vuurdoop toe. Dan strijden vanaf 10 uur achtereenvolgens de dames nieuwelingen (10 km), nieuwelingen (10 km), dames juniores (15 km), dames elite (30 km), junioren (30 km), beloften (30 km) en de eliterenners met en zonder contract (45 km) om de Belgische titels. Bij de eliterenners met contract schreven reeds in: Frank Corvers, Steven De Neef, Gianni Rivera, Tom Stremersch, Marc Wauters, Erwin Thijs, Thierry Marichal, Nico Mattan, Tony Bracke, Bert Roesems, Marc Streel en Tom Steels.

LOGO PAARDENSPORT

EK jumping voor juniores en young riders

Belgen presteren ondermaats

Wat een dag van glorie had kunnen worden, werd een regelrechte ramp voor de Belgisch young riders op het EK in Zwitserland. Ze bakten er gewoon niets van. Maar het parcours stond onnoemelijk zwaar. Dat bewijst de puntenwinst van de winnaar. Het Nederlandse team werd Europees kampioen bij de young riders. De ploeg liet evenwel 32 strafpunten optekenen. Frankrijk werd tweede met 33,25 strafpunten en Duitsland won brons met 36 strafpunten op de rekening.

Diegenen die geen negen balken trokken (36 strafpunten) in de landenwedstrijd mogen zondag in de finale voor de individuele Europese titel aanzetten. Geen enkele Belg mag zondag rijden. Ze rijden vandaag wel de troosting en keren dan op de sokken huiswaarts.

Het resultaat van gisteren was slecht. Wendy Wauters verzamelde tijdens haar eerste omloop van de landenwedstrijd twintig strafpunten. Vervolgens gaf ze tijdens haar tweede omloop op. Ook Stefan Weemaes gaf in de tweede manche vroegtijdig de pijp aan Maarten. De eerste omloop sloot Weemaes met 17,75 strafpunten af. Philippe Vanderhasselt reed met zijn tienjarige Hongaarse Mister T 36 strafpunten bijeen. Emiel Geurts geraakte aan een totaal van 40 strafpunten, gelijk verdeeld over de eerste en de tweede omloop. «Het EK werd zowel voor het Belgische junioresteam als de equipe van de young riders een regelrechte afgang,» becommentarieert Philippe Loncin het gebeuren in Munchwilen. «Van de tien ruiters mogen er slechts twee naar de finale. Twee juniores nog wel. Wij gaan dan ook met zijn allen duimen voor Kelly Vandousselaere en Belgisch kampioen Philippe Vanderhasselt. Hopelijk kunnen zij zondag de Belgische eer hoog houden. Als team was het niets. Noch de junioresploeg (donderdag), noch de ploeg van de young riders kon drie ruiters over de eindmeet krijgen.»

Internationale jumping Rotterdam

Ereprijzen voor Philippaerts en Wauters

Ludo Philippaerts en Eric Wauters blijken in vorm te zijn. Na zijn winst tijdens de eerste wedstrijddag legde Philippaerts met zijn Opus Sept gisteren beslag op een vijfde plaats. Tijdens de tweede kwalificatiewedstrijd voor de Grote Prijs haalde Philippaerts met Giselle een balk uit de schelpen. Wauters eindigde met Bon Ami vooraan. De elfde plaats was echter niet genoeg voor een Grand Prix-ticket. Met zijn vijfde plaats bemachtigde Lanakenaar Lansink wel een toegangsticket. Hij mag zich vandaag, samen met Ludo Philippaerts, bijgevolg opmaken voor het grote prijzengewin. In een andere nevenproef, die ook al door de Fransman Guillon gewonnen werd, finishte Eric Wauters, met de hengst Elanville van Perenaar Tinus Paesen, tweede.

BK jonge paarden in Gesves

Johan Philippaerts op kop

Slechts 92 vierjarigen konden de halve finale zonder kleerscheuren doorworstelen. Zij worden zaterdag dan ook allemaal in de piste verwacht voor hun finale. De vijfjarige paarden werkten vrijdag hun tweede halve finale af. Hier werden 76 viervoeters weerhouden voor de finale die zondag plaatsheeft. Alexander Liefsoens, Liesbeth Reynders, Luc Knaepen, Stefan Corten, Patrick Vandereyt en Bert Prouve behoren tot het kransje van Limburgse kanshebbers op de titel in deze categorie.

Tegen de klok van 20 uur zat er vrijdagavond de tweede halve finale (een barema A rechtstreeks op chrono) van de zesjarige paarden ook op. Die proef werd gewonnen door Yves Put. Vrijdagavond was het echter nog geen uitgemaakte zaak of Put in de finale mag aanzetten. Tijdens de eerste halve finale kreeg Yves immers een balk aan de broek. Opglabbekenaar Johan Philippaerts staat momenteel aan de leiding van het voorlopige klassement. Met een afstammeling van de merrie Nura waarmee broer Ludo geselecteerd is voor het EK. Voor de kenners nog dit: Quro heeft Jus de Pommes als vader. Johan werd vrijdag vijfde en verdrong Messina Postelmans van de eerste plaats. Messina ging vrijdag op de waterbak in de fout.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer