«De passie is te groot»

LUIK -

Donderdag was Robert Waseige nog een zestiger die rustig genoot van een welverdiend pensioen. Vrijdag brak de hel los in zijn woonst in Rocourt. De bond had de 60-jarige coach net aangeduid om de Rode Duivels naar een geslaagd EURO 2000 te loodsen. «Mijn dromen in het voetbal had ik allang opgegeven. Dus deze zware taak komt als een verrassing. Verwacht van mij geen spectaculaire veranderingen. Alleen stabiliteit kan de Rode Duivels redden.»

S.T.

BR>«Donderdag belde Karel Vertongen om te vragen of ik bondscoach wilde worden», begint de 60-jarige Luikse coach zijn verhaal. «Ik heb hem meteen wandelen gestuurd, want ik wilde dat de bond eerst de situatie met Leekens zou oplossen. Georges is een goede kameraad van me. Vrijdagochtend contacteerde Vertongen me om te zeggen dat alles heel vlug zou gaan en rond 15u kreeg ik het verlossend bericht.»

«Wat de bond van mij precies verlangt? Euh, ik moet nog uitgebreid met de bevoegde mensen spreken. Maar er is geen tijd om grootse strategieën uit te werken. De eerste interlands volgen snel en het programma is zwaar. Te zwaar, maar goed: ik heb het schema niet samengesteld,» zegt Waseige.

«Laat ik vooropstellen dat ik nog een paar nachtjes ga slapen over de veranderingen. Ik ben niet de figuur die de hele staf en spelersgroep door elkaar gaat schudden. De groep van Finland is de basisgroep voor EURO 2000. De tijd van experimenteren is voorbij. Stabiliteit is de enige factor die de nationale ploeg kan redden,» vervolgt hij ze-ijn verhaal.

«Alleen een consequente selectiepolitiek kan de spelers het nodige zelfvertrouwen geven om tot resultaten te komen. Als bepaalde spelers plots doorbreken zal ik ze natuurlijk oproepen én ik sluit niet uit dat ik met sommige afhakers ga praten. Kwaliteit kunnen we gebruiken, want we beschikken over weinig internationale klasse. De complementariteit, het herwonnen vertrouwen en de nodige dosis geluk moeten meer dan ooit de wapens van de Belgen worden.»

«Natuurlijk beschouw ik mezelf niet als overgangsfiguur. Ik moet potverdorie het gezicht van het Belgisch voetbal op EURO 2000 redden. Ik vind de termijn van elf maanden perfect. Als we daarna tot de conclusie komen dat we met elkaar verder willen, dan is dit toch een prachtige oplossing? Sommige trainers zouden chantage plegen om een lang contract uit de brand te slepen, maar zo zit ik niet in elkaar.»

«Neen, ik ben niet bang dat mij hetzelfde overkomt als Van Himst, Van Moer en Leekens. Mijn passie voor het voetbal is veel te groot om zo'n job te weigeren. Het heilige vuur hierbinnen is nog niet geblust. Hoe durven sommigen zeggen dat ik op de terugweg ben? Akkoord, na het teleurstellend jaar in Charleroi had ik mijn buik vol van voetbal, maar na twee heerlijke vakanties zijn de batterijen weer helemaal opgeladen. Ik ben helemaal klaar voor de zwaarste klus uit mijn leven.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer