Varkens mogelijk goede orgaandonoren

Varkensharten in een mensenlichaam zijn geen science fiction meer als het aan Britse onderzoekers ligt. De transplantatie van organen van varkens is mogelijk minder gevaarlijk dan eerder werd verondersteld.

ANP/Reuters

BR>Varkens kunnen goede orgaandonoren worden, stellen de onderzoekers uit Cambridge. Geen van de 160 patiënten die bij een onderzoek weefsel kregen van varkens liep het gevreesd varkensvirus PERV (Porcine Endogenous Retrovirus) op.

De mogelijkheid dat een dergelijk virus net als HIV van dieren op mensen overspringt en tot nieuwe ziektes leidt, heeft de geneeskunde extra voorzichtig gemaakt. Het Britse onderzoek is twaalf jaar geleden begonnen. De bevindingen zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Science.

Het bedrijf Imutran P.L.C., dat genetisch gemodificeerde varkens voor hun harten, levers en nieren fokt, kon niet overtuigend bewijzen dat zich bij de weefseltransplantatie helemaal geen infecties hadden voorgedaan. Toch meent het farmaceutische concern Novartis, dat met het biotechnologiebedrijf Imutran is verbonden, dat er sprake is van een «bemoedigend» resultaat.

«Mensen die al acht jaar met varkenscellen in hun lichaam rondlopen en geen infecties hebben opgelopen», zo omschreef bedrijfsleider Corinne Savill het onderzoek. «Dat is heel goed nieuws». Dat de cellen na die tijd in het lichaam worden aangetroffen, betekent wel dat het varkensvirus alsnog in het mensenlichaam kan uitbreken.

Volgens de onderzoekers zijn varkens goede kandidaten om het tekort aan menselijke organen aan te vullen. Forse exemplaren zijn zo groot als mensen en ook de omvang van de organen verschillen maar weinig. Bovendien laten varkens zich gemakkelijk in grote aantallen fokken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer