Amerikaanse cd-rom brengt Albert Einstein terug tot leven

Albert Einstein leeft weer. Het Amerikaanse bedrijf Artificial Life brengt namelijk een cd-rom op de markt die computergebruikers toelaat om vragen te stellen aan en een babbeltje te slaan met een virtuele versie van de beroemdste wetenschapper van deze eeuw. De virtuele Einstein - een driedimensioneel beeld - is zo geprogrammeerd dat hij een perfecte kopie is van zijn illustere voorbeeld. Tot de gezichtsuitdrukkingen en zenuwtics toe, als we Artificial Life mogen geloven.

Davy VANDEVINNE

BR>

«We zochten iemand die wereldberoemd was, maar tegelijkertijd ook iemand van wie mensen graag dingen zouden leren. En wie kan je dan beter nemen dan Albert Einstein, het grootste genie van deze eeuw?» verdedigt Eberhard Schoeneburg, directeur van Artificial Life, de keuze voor de wetenschapper.

Laboratorium

Artificial Life moest voor 'Albert Einstein ALife' twee aparte programma's ontwikkelen. Enerzijds moest de firma ervoor zorgen dat hun Einstein op de echte leek en zich ook net als de echte gedroeg, anderzijds moest ervoor gezorgd worden dat de virtuele Einstein zijn kennis vlot uit een immense gegevensbank kon plukken. Die informatie is cruciaal en werd verzameld door drie researchers die zes maanden lang met hun neus in de boeken zaten en alle mogelijke gegevens over de wetenschapper in de computer stopten. Dankzij hen kan de virtuele Einstein putten uit een databank van meer dan 20.000 onderwerpen en kan hij intelligente antwoorden geven op duizenden vragen over zijn leven, zijn werk, zijn politieke activiteiten en de tijd waarin hij leefde. Wie de cd-rom in de computer stopt, wordt begroet door Einstein himself en kan ofwel een praatje slaan of gewoon wat vragen stellen.

«Als je hem bijvoorbeeld vraagt om zijn relativiteitstheorie uit te leggen, dan praat hij erover en laat hij op het scherm voorbeelden zien zodat je alles wat makkelijker kunt begrijpen en onthouden,» legt men ons bij Artificial Life uit. «En hij kan je ook meenemen naar zijn laboratorium en experimenten uitvoeren. Op die manier is stof die anders redelijk saai is om te leren, toch nog boeiend. Wie wil er geen les krijgen van Albert Einstein?»

Humor

Als je een hele rare vraag stelt, vertelt Einstein je overigens gewoon dat hij het antwoord niet weet en probeert hij de conversatie te sturen naar onderwerpen die hij wel onder de knie heeft, net als in een doordeweekse babbel.

«We hebben gewoon geprobeerd hem zo levensecht mogelijk te maken», vertelt Eberhard Schoeneburg ons nog. «Hij is humoristisch en intelligent. Natuurlijk komt hij niet in de buurt van de genialiteit van de echte Einstein, maar we hebben toch ons best gedaan.»

Heel handig is dat de software in staat is om de gestelde vragen te analyseren en op die manier de kennis van de vraagsteller kan inschatten. Zo kunnen gesprekken op verschillende niveaus gehouden worden. Een leerling krijgt met andere woorden een simpelere uitleg dan een professor fysica. De cd-rom stopt overigens bij de dood van Einstein, zodat je niets kan vragen over de verdere ontwikkelingen van zijn theorieën na zijn dood. Ook vragen over gebeurtenissen die na zijn dood plaats hadden, kan de wetenschapper niet beantwoorden. Op de cd vind je ook nog meer dan 100 historische foto's, een heel aantal film- en geluidsfragmenten, muziekstukken en indrukwekkende 3D-voorstellingen. De Duitse versie van Albert Einstein ALife is nu al te krijgen, op de Engelse versie is het nog wachten tot oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer