Kindje Jezus van Praag verhuist naar Tongerlo

Het klinkt misschien een beetje raar, maar zaterdag vertrekt het Kind Jezus van Praag na 109 jaar Tongeren naar het Antwerpse Tongerlo. Liefst 109 jaar hebben de zusters van de Heilige Harten en de eeuwig durende aanbidding zich over het Kind ontfermd, maar nu zijn ze te oud en met te weinig. Dus verhuist het hele bedevaartsoord, dat elk jaar liefst 44.000 bezoekers trekt, naar de norbertijnenabdij. Wie de hulp van het Kindje inroept om zwanger te raken, zal naar Tongerlo moeten.

jforier

Op 25 oktober 1894 kwamen de zusters in Tongeren aan. Ze wilden een nieuwe gemeenschap stichten en bestelden alvast een kopie van het Kind Jezus van Praag. De algemene overste van toen - moeder Angèle Chauvin - had daar namelijk een boontje voor. "Toen de zusters in Tongeren aankwamen, lag het beeldje al aan de deur," weet één van de huidige zusters. Het beeldje hadden ze laten aanraken door het Kind Jezus dat echt in Praag staat. Aan dit beeld zijn mirakels toegeschreven en daar werden dan vlijtig kopieën van gemaakt. De kopieën legden ze tegen het originele beeld aan en stuurden ze vervolgens overal naar toe. Missionarissen droegen ze zelfs tot in China.

In Tongeren kreeg het beeld meteen een ereplaats. De gelovigen bleven er niet ongevoelig voor. De aanhang voor het Kind Jezus bleef maar groeien en in 1898 begonnen de zusters ook met een tijdschrift over het Kind. Dat boekje bestaat nu nog. Na de verhuizing zal het wel deel uitmaken van het tijdschrift van Tongerlo. Een kind dat wordt ingeschreven, verschijnt sinds jaar en dag met naam in het boekje en krijgt een medaille van het Kindje Jezus met een gebedje. Elke 25ste van de maand dragen ze aan deze kinderen ook een mis op. Daarnaast heb je na al die jaren nog altijd 550 zogenaamde ijveraars die overal in België voor de abonnementen zorgen en de bedevaarten en contacten regelen.

Maar waarom moeten de zusters zo'n druk bezochte plek nu in hemelsnaam verplaatsen? "Kijk, we hadden ook een paar andere scenario's, maar uiteindelijk is het deze oplossing geworden. Eerst hebben we naar een coördinator gezocht. Moeilijk te vinden, want zo iemand moet zowel manager als een gelovig mens zijn. Bovendien ook nog eens tweetalig, want tweederde van onze bezoekers komt uit Wallonië. We hebben een tijdje een zeer goede coördinator gehad, maar toen die afhaakte, hebben we geen opvolger gevonden. Jammer. Een andere mogelijkheid was om alles af te bouwen, om elk jaar de bedevaartsperiode in te krimpen. We zijn al een tijdje geleden van vier naar twee maanden overgestapt, maar dat loste ook niks op, want dan zouden we het probleem gewoon naar later verschuiven."

"De voorzienigheid heeft ons geholpen," legt de zuster uit. "Vorig jaar in augustus waren we in Tongerlo. De prelaat kwam goeiedag zeggen en we hebben hem gevraagd of hij paters naar Tongeren kon sturen om ons te helpen. Dat kon niet. Kan Kind Jezus dan bij jullie komen wonen, hebben wij dan gepolst. Hij heeft bedenktijd gevraagd en de mening van de andere paters gevraagd." Uiteindelijk hebben de norbertijnen een plek gezocht in hun abdijkerk en hebben ze zelfs mensen vrijgemaakt om zich met de bedevaart in te laten.

Hoe reageren de bedevaarders eigenlijk op de verhuizing? "Ja maar, dat Kindje Jezus is van ons, zeiden ze eerst. Maar als je hen dan uitlegt waarom we verhuizen, dan begrijpen ze het wel. Het was dat of ooit geen bedevaartsoord meer. Ze zullen nu gewoon naar Tongerlo moeten rijden. Daar hebben ze niet alleen parking genoeg, ze kunnen ook zien dat het bedevaartsoord op een plaats ligt, waar je echt kan thuiskomen, een rustige plek, bedoelen we daarmee, waar je ook nog eens priesters kan ontmoeten. Bovendien kunnen ze daar de videovoorstelling over 'Het Laatste Avondmaal' van Da Vinci bekijken. Ze hebben daar zelfs een heel gebouw voor neergezet," legt de zuster uit.

Niet alleen Kind Jezus van Praag verhuist, het hele klooster sluit. De zeven zusters vertrekken dus ook. Vier naar een appartement in Tongeren, eentje naar Charlerloi en nog een paar naar een rustoord. Wat er met het klooster en de kapel gebeurt, is voorlopig onduidelijk. De kans bestaat dat die naar de school gaan. Zaterdag, 25 oktober, verhuist het Kind Jezus van Praag. Om 10 uur is er nog een hoogmis, om 14 uur vertrekken de bedevaarders naar Tongerlo (E 313 richting Antwerpen, afrit 23) en om 16.30 uur wordt het Kind Jezus er plechtig onthaald.