Baron veroordeeld voor het bewaren van vergif

De Diepenbeekse baron Van Hövell tot Westerflier gaat in beroep tegen zijn veroordeling voor het bewaren van landbouwgif aldicarb. Hij was, samen met zijn jachtwachter, veroordeeld door de Hasseltse rechtbank nadat de wachter betrapt was met aldicarb, strychnine sulfaat en klemmen in zijn auto. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen werd dat gebruikt tegen roofdieren, maar daaraan hechtte de rechter geen geloof.

jforier

In de nacht van 4 op 5 juni '97 werd de jachtwachter door de Diepenbeekse politie betrapt met een kattenval, klemmen en flesjes strychnine sulfaat en aldicarb in zijn auto. Dat laatste is een landbouwgif, dat je enkel mag bezitten met een speciale vergunning. "Het wordt ook wel eens Temik genoemd, en in jachtvelden regelmatig gebruikt om natuurlijke roofdieren - van buizerds tot vossen - te vergiftigen," zegt Jan Rodts, van Vogelbescherming Vlaanderen.

De jachtwachter van de baron werd - na klacht van Vogelbescherming Vlaanderen - vervolgd voor het bezit en het vervoer van de producten, de baron stond enkel terecht voor het bewaren van aldicarb. "We gaan om principiële redenen in beroep," zegt meester Jo Driessen, advocaat van de baron. "Het is volstrekt niet bewezen dat de baron zelfs maar wist van de aldicarb."

Het product was dan ook in de auto van de jachtwachter gevonden, en die had uitgelegd dat ze een oude schuur op het domein van de baron hadden leeggemaakt én zijn eigen bergruimte. Hij kon niet zeggen welke potjes van waar kwamen. Het gerecht liet een hele resem tests uitvoeren: zo werden de klemmen getest op bloed en haren, maar daar was niets van terug te vinden. De inhoud van de flesjes bleek wel deels te bestaan uit vergif: strychnine sulfaat en aldicarb.

"Maar de jachtwachter kon niet zeggen of de flesjes uit zijn bergplaats of de oude schuur bij de baron kwamen. Trouwens, de baron heeft zijn woning met oude schuur enkele jaren geleden zelf van een boer gekocht," aldus de verdediging.

De hele affaire maakte, ten tijde van de feiten, overigens veel ophef omdat baron Van Hövell tot Westerflier enkele dagen na de betrapping een milieuprijs kreeg van prins Laurent. Die Interbrew-prijs werd uitgereikt door de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu België.

Vogelbescherming Vlaanderen vond dat volstrekt niet kunnen en probeerde het uit alle macht te verhinderen. "We hebben ons destijds hevig verzet. We zijn nu blij met het vonnis omdat de onregelmatigheden in het bekroonde jachtterrein door een gerechtelijke instantie zijn bevestigd. Onze vraag om schadevergoeding is niet gegrond verklaard, omdat er geen bewijs is dat het gif ook gebruikt is," zegt Jan Rodts, van Vogelbescherming Vlaanderen.

De rechtbank van Hasselt veroordeelde de jachtwachter voor het bewaren en vervoer van de producten, de baron is enkel bestraft voor de bewaring van aldicarb. Volgens de rechter was er geen sprake van opzet of gebruik van het gif, en kregen beiden dan ook de opschorting van de uitspraak: als ze zich een tijd gedragen, krijgen ze geen straf. De baron is tegen die uitspraak om principiële redenen in beroep gegaan.

En de bewuste milieuprijs? "De zaak is sowieso niet afgehandeld, want er is beroep aangetekend en dus is er geen definitieve veroordeling. Maar de Interbrew-prijs gaat daarnaast ook niet naar een persoon, wel naar een project. En dat was in deze instantie de goede samenwerking tussen landbouwers, jagers en grondbezitters in Diepenbeek. Er zijn hagen aangeplant, wildakkers aangelegd, enz.," zegt Yves Lecocq, van de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer