Vanderaerden niet akkoord met kritiek op Kevin Hulsmans

Zowel Wesley Theunis als Kevin Hulsmans fietsten zondag in het Europees kampioenschap voor renners van minder dan 23 jaar niet tot het einde mee. Bondscoach José De Cauwer was achteraf vrij mild voor Theunis, voor de opgave van Hulsmans had hij veel minder begrip. Eric Vanderaerden, die het hele seizoen ploegleider is van Kevin, vindt dat De Cauwer beter op z'n tong had gebeten. Roger Swerts, die Kevin graag bij Vlaanderen 2002 wil, ziet in de Portugese opgave geen reden om deze week niet met de jongeman uit Lommel aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.

André PUTZEIJS

BR>

Eigenlijk had de bondscoach al voor het WK aangegeven, dat hij de manier van koersen van Hulsmans niet uitermate apprecieert.

Kevin wint in eigen land wel veel, maar hij koerst te onbesuisd. Hij moet nog veel leren van tactiek. Hij moet zich vooral leren beheersen en z'n moment afwachten in plaats van vanaf het begin erop los te beuken

.

Zondag in Portugal beukte Hulsmans niet. Hij had zelfs moeite om het peloton te volgen. Op iets meer dan een uur van het einde gaf de vaandeldrager van de Belgische beloftencategorie op. De Cauwer apprecieerde dat slechts matig.

«De bondscoach is veel te snel geweest met zijn oordeel», zegt Eric Vanderaerden die bij

Eycken Meubelen

ploegleider is van Hulsmans. «Hoe kan je zoiets zeggen op basis van één wedstrijd? Sinds de generatie waartoe ikzelf en Edwig van Hooydonck behoorden heeft er bij de beloften geen talent meer rondgereden als Kevin. Zijn uitslagen en de manier waarop ze behaald werden illustreren dat toch. Het is dus even absurd als spijtig om op basis van één slechte koers zo'n renner negatief te beoordelen.

Kevin zat de laatste weken gewoon in een dal, De Cauwer wist dat. Allicht had José veel meer verwacht en was hij ontgoocheld. Dat gevoel ken ik, ik weet dat je op zo'n moment als eens sneller praat dan goed is. Maar een bondscoach moet dubbel voorzichtig zijn, vind ik.»

Welkom bij Swerts

VdA's mening over de kwaliteiten van Hulsmans blijft ook na het EK dezelfde?

«Zeker weten. Kevin is niet iemand die zomaar opgeeft. Hij was zondag gewoon zelf zo ontgoocheld dat hij in die belangrijke wedstrijd niet meekon, dat hij van miserie heeft opgegeven. Dat gevoel kent iedereen die ooit renner is geweest.

Woensdag (vandaag dus, nvdr) komt hij bij mij thuis alles uitpraten. Dan richten we de neus naar het nationaal kampioenschap van zondag. Ik zal hem zeggen dat ik in mijn twee BK's bij de amateurs geen prijs reed. En dat ik in mijn twee WK's in die categorie werd weggefietst. Maar dat zoiets van geen tel is voor een latere carrière.»

Roger Swerts kent Hulsmans veel minder goed. Toch wil hij nog deze week met hem praten over een overstap naar de profs.

Swerts: «Ik heb al een keer of drie met hem getelefoneerd, maar echt concreet is er nog niet over een contract gepraat. Als hij geen onredelijke eisen stelt, is hij welkom. Zijn opgave in Lissabon? Ach, af en toe heb je zo'n rotdag waarop niets gaat. Ik zal er ongetwijfeld ook met hem over praten. Want ik wil zijn versie horen, niet die van de bondscoach.»