Nationaal kampioenschap jeugdwielrennen

Het Henegouwse dorpje Fransnes staat volgend weekend helemaal in het teken van de nationale wielerkampioenschappen. Zaterdag rijden de eliten zonder contract, zondag strijden de beloften voor de nationale titel. Wellicht de laatste keer dat beide kampioenschappen over twee dagen verspreid worden. «De horeca is er niet overal voor te vinden om twee dagen de boel plat te gooien,» stelt nationaal voorzitter Jean Bollen van de sportcommissie. «Volgend jaar rijden eliten en beloften in Halle op dezelfde dag. Neen, niet in eenzelfde wedstrijd. En trouwens, moeten die kampioenschappen allebei absoluut 160 km lang zijn?» vraagt Bollen zich af.

Freddy VAES

BR>Dit jaar staat die afstand in ieder geval op het programma. En dan nog wel op een parcours dat niet van de poes is. De favorieten zijn er blij om. Sommigen durven het vergelijken met het kampioenschap van Rochefort in 1996. Toen kwam onze provincie, vooral bij de beloften, sterk uit de verf. Rolf Verhaegen werd er verrassend kampioen, Koen Das eindigde tweede. Beiden zijn ze nu eliten zonder contract. Zaterdag staan de huidige ploegmaats gemotiveerd aan de start van het kampioenschap in Frasnes.

Koen Das stak vorig jaar in Baasrode trouwens al de hand uit naar de trui, maar vloog in de laatste bocht tegen de stoeprand en tegen de grond. «Het was toen alles of niets. Een beetje te veel risico's genomen. Was ik recht gebleven, dan had ik het afgelopen seizoen in de nationale driekleur rondgefietst. De nachten nadien heb ik daar toch wel van wakker gelegen,» blikt hij terug.

Een goede prestatie in het kampioenschap van zaterdag zou Koen bijzonder goed uitkomen. «Ik had gehoopt na dit jaar prof te kunnen worden. Na een goed voorjaar zag ik het zitten. Nadien is het niet veel soeps geweest. Ook in de ploeg waren er wat problemen. Daarom kon ik niet deelnemen aan de Ronde van Namen. Ik heb me nu moeten voorbereiden door het rijden van kermiskoersen en door voor en na bij te trainen. Ideaal is dat zeker niet. Maar in een Belgisch kampioenschap kan ik altijd wat meer. Het zou mooi zijn, want ik droom nog steeds van een overstap naar de profs. Dan moet het nu gebeuren. Volgend seizoen word ik vijfentwintig. Veel grote wedstrijden kunnen we dan niet meer rijden, want in de klassiekers is dat de leeftijdsgrens. Dat kampioenschap in Frasnes wordt voor mij bijzonder belangrijk.»

Limburgse BK-selecties

ELITEN Z/C:

Erwin Bollen, Bart Bosmans, Bart Cosemans, Koen Das, Willy Huybers, Kenneth Mercken, Nico Ruyloft, Danny Swinnen, Rolf Verhaegen en Fausto Cinti.

BELOFTEN:

Johan Coenen, Mathie Cuyvers, Johan Dekkers, Marc Geraerts, Jeroen Goffin, Mike Guilliams, Geert Haverbeke, Kevin Hulsmans, Jan Kuyckx, Koen Scherre, Gert Steegmans, Piet Steegmans, Wesley Theunis, Andy Vanhoudt, Stijn Vanstraelen, Ruud Verbakel en Kurt Wouters.