Europees kampioenschap jumping voor juniores en young riders

MUNCHWILEN -

Deze week heeft in het Zwitserse Munchwilen het Europees kampioenschap jumping voor juniores en young riders plaats. Maandag dienden de ruiters hun paarden al voor een veterinaire keuring aan te bieden. Vandaag rijden ze een 'warming up'. De Belgische junioresploeg telt met Phillippe Loncin (Kortessem) en David Geysenbergh (Lummen) twee Limburgers in de rangen. Bij de young riders maakt Emiel Geurts (Lanklaar) zijn opwachting.

Jean HENDRIX

BR>

Ze hebben er alle drie een goed oog in, de Limburgers. «De finale van het EK halen is onze grootste doelstelling,» zeggen ze in koor. «Wij gaan in ieder geval ons best doen,» nuanceert Geysenbergh solo. «Anders konden we beter thuisblijven. Maar voor mij gaat er een nieuwe wereld open. Ik ben pas aan mijn eerste jumpingjaar bij de Belgische Ruitersportfederatie toe. Toevallig ook mijn laatste jaar als junior. Een jaar dat ik nu al geslaagd mag noemen want ik werd derde op het BK en verwierf een selectie voor het EK. Twee seizoenen geleden was ik nog actief bij de LRV. Ik stapte toen over naar de stal van Peter Postelmans. Vorig seizoen heb ik dan nog bij de Kempische Regionale wedstrijden gereden. Het gaat momenteel dus allemaal heel snel voor mij. Vraag mij dan ook niet naar een pronostiek.»

Ook Philippe Loncin is aan zijn laatste junioresjaar bezig. «Op papier oogt de junioresploeg zeer sterk,» legt Philippe uit. «Meerdere van onze ruiters moeten de finale kunnen halen, terwijl we als team mogelijk een medaille kunnen pakken. David zal sowieso, samen met Belgisch kampioen Vanderhasselt en Kelly Vandousselaere, deel uitmaken van het team dat de landenwedstrijd betwist. Voor de vierde plaats zal het gaan tussen Wynand en mezelf. De eerste kwalificatierit voor het EK zal hier klaarheid brengen.»

Die eerste kwalificatiewedstrijd heeft, zowel voor de juniores als voor de young riders, woensdag plaats. Donderdag rijden de juniores hun Nations Cup. Van het individuele resultaat wordt ook een rangschikking gemaakt. De proef geldt immers als tweede kwalificatieproef. De young riders worden vrijdag voor hun Nations Cup en tweede kwalificatierit in de piste verwacht.

«Ik durf niet zeggen dat ik deel zal uitmaken van het team,» zegt Emiel Geurts voorzichtig. «Een balkje ligt immers snel op de grond en kan alle medaillekansen teniet doen. Bovendien verblijven we in Zwitserland, waar de bodem het heel dikwijls laat afweten.»

«Geselecteerd worden, wil toch ook al wat zeggen,» vervolgt Geurts. «Dat geeft aan dat je bij de besten behoort. Voor het overige durf ik stellen dat het een toffe groep is waarmee we in Zwitserland de Belgische driekleur verdedigen. Buiten de ring gaan we erg vriendschappelijk met elkaar om. We hebben ook ontzettend veel respect voor mekaar.»

Dat belooft dus. Afwachten nu wat het wordt. Van de zestig deelnemers in beide reeksen mogen er maar twintig zondag naar die finale. De anderen rijden zaterdag hun troosting.