Danny Moortgat verlaat armlastig Genk voor Duitse Moers

HASSELT -

Het dode seizoen is voorbij in volleyballand. En er is niet veel veranderd ten opzichte van vorg jaar: E & Y Genk is de eerste club die in financiële problemen geraakt is. Anderzijds passen de transfers zich in hun nieuwe ploegen in. Zo ondermeer Wout Wijsmans bij het Italiaanse Ferrara.

Frank VAN ROOST

BR>

«Vrijdag hebben een vijftal vrienden uit Zonhoven mij geholpen om mijn spullen naar mijn flat naar hier over te brengen,» meldt een glunderde Wijsmans uit 'la bella Italia'. Bij

La Rosa Del Monte Zinella 2000

zoals de eersteklasser officieel heet, wordt veel verwacht van de Belgische Speler van het Jaar. «Vandaag stond ik al met mijn foto in de plaatselijke krant

La nuova Ferrara

,» lacht Wout met de aandacht van de Italianen voor alles wat naar topsport ruikt.

Fiets

Maandag werkte Wijsmans zijn eerste trainingen af. «Zonder springen, heel veel op balgewenning. Het is hier vooral wennen aan de warmte. Een wolk heb ik hier nog amper gezien, het is hier elke dag 30 à 35 graden.» De stad Ferrara, tussen Venetië en Bologna, is typisch zuiders. «Met de auto geraak je er nauwelijks doorheen, ik heb dus een fiets. Handig als je met de ploegmaats een spaghetti gaat eten op een terrasje in de stad,» heeft hij al ondervonden.

Op competitie is het nog wat wachten. «De Serie A begint pas in het tweede weekeinde van oktober, twee weken eerder moeten we voor de beker wel al tegen Padua.»

Wellicht speelt ook Marko Klok volgend jaar in Italië. «Die staat in het Italiaanse tijdschrift Super Volley bij de aanwinsten van Piaggio Roma,» heeft Wout ginds een oud gerucht bevestigd gezien.

Klok

Hallo, Masseik? «Marko heeft een contract dat loopt tot eind volgend seizoen,» verduidelijkt technisch directeur Eddy Evens. «Met een opstapclausule. Als Roma Marko overal als nieuwe aanwinst presenteert, zal die som wel op tafel komen zeker? Wij verwachten een beslissing in september, na het EK.» Zolang heeft Maaseik nog om het nieuwe team te completeren. «Voor Jan-Willem Roex dreigt een operatie wegens lumbago. Dan zou hij tien weken moeten revalideren. En of Barnett terugkomt, wordt ook beslist begin september. Wij zijn dus volop op zoek in het buitenland.»

Daar stuit je op vreemde dingen. Op de wereldspelen voor militairen in Zagreb toerde de lokale Mladost-speler Laninovic -in een vroeger leven nog actief bij ondermeer Hees- rond in een wagen van... Roeselare. «Dat kan,» geeft manager Filip Dekiere toe. «We waren zo goed als rond met hem, tot we Cristina konden overtuigen onze nieuwe hoekaanvaller te worden. En dus komt Laninovic niet. En die auto moet hij nog terugbrengen.» Dat hopen ze toch.

Centen

Bij E & Y Genk oefenen ze met enige reserve. Eind vorige maand wensten plots drie co-sponsors hun mondelinge overeenkomsten niet in centen op te zetten. In plaats van zeven miljoen bleek het budget plots maar half zo groot. Voorzitter Paul Mandervelt zucht. «Het volleybal moet dringend afstappen van dat dure gedoe. Wij wilden starten met een matig budget en zelfs dan krijgen we het moeilijk rond. Maar wij willen eerlijk blijven tegenover de spelers. Daarom hebben we ze nu al ingelicht en ze niet in oktober voor voldongen feiten gesteld.»

Woordvoerder Jan Van Becelaere klinkt optimistisch. «Tegen 1 september willen wij de spelers duidelijkheid geven. Wij zijn aan een intensieve inhaalbeweging bezig en ik maak me sterk dat er nog wat uit de bus komt.»

Dat verhaal heeft Gert Palmers, net als Yves Barthels en Ali Traoré vorig jaar tot in den treure moeten aanhoren bij Zonhoven. «Ik wacht nog af,» zegt die. Danny Moortgat heeft minder geduld getoond. Hij is al rond met de Duitse ereklasser Moers, waar hij gisterenavond zijn handtekening kon zetten.

Bij de vrouwen van Isola Tongeren is ook een nieuwe speelster neergestreken: de 25-jarige Manjola Deliallisi (1m76) komt uit Albanië, waar ze voor Studenti Tirana speelde.