Atleten die afspraak hebben met de geschiedenis in Sevilla

SEVILLA - Verschillende atletiekkampioenen piekten in hun actieve carrière hoog boven de concurrentie uit door een opvallende reeks overwinningen. De meest bekende onder hen was de Amerikaan Carl Lewis, die vier gouden olympische medailles op rij won bij het verspringen. Al Oerter was eveneens vier keer laureaat bij het discuswerpen in evenveel Olympische spelen.

BR> De wereldsterren van dit ogenblik krijgen op de zevende editie van de wereldkampioenschappen atletiek, van 21 tot 29 augustus in Sevilla, de kans om deze toppers naar de kroon te steken.

Zelf moest de onoverwinbare Serguei Bubka, de Oekrainsche grootmeester van het polsstokspringen, afzien van zijn poging om een zevende opeenvolgende wereldtitel te behalen als gevolg van blessures. Andere atleten hebben in Sevilla wel een afspraak met de geschiedenis.

Michael Johnson, de trotse bezitter van zeven gouden medailles sinds 1991 en koning van de dubbel, 200 en 400 meter, op de Spelen van Atlanta in 1996, kan Carl Lewis opvolgen als atleet met de meeste wereldtitels. Lewis' zegetocht eindigde in 1993 op acht. Johnson kan eerst op gelijke hoogte komen van Lewis met een vierde opeenvolgende titel op de 400 m, een achtste wereldtitel. Vervolgens kan hij boven de «meester» uitkomen op de 4x400 meter.

Even opwindend zijn de andere uitdagingen. De Duitser Lars Riedel gaat op zoek naar een vijfde opeenvolgende titel in het discuswerpen. terwijl de onvermoeibare Ethiopiër Haile Gebreselassie alle kansen heeft om voor de vierde opeenvolgende keer op het hoogste schavotje te staan.

De Algerijn Noureddine Morceli, drie keer laureaat op de 1500 m in 1991, 1993 en 1995 maar in 1997 onttroond door de Marokkaan Hicham El Guerrouj, zal waarschijnlijk dit keer op de lange afstand naast de overwinning grijpen.

Greene en Jones in sprint

Verschillende atleten viseren een derde zege op rij: de Deen Wilson Kipketer (800 m), de Amerikanen Allen Johnson (110 m horden) en John Godina (kogelstoten), de Cubaan Ivan Pedroso (verspringen). De Amerikaan Dan O'Brien, drievoudig kampioen in de tienkamp (1991, 1993, 1995), is er in Spanje niet bij evenmin als de Cubaanse titelverdediger hoogspringen Javier Sotomayor.

Bij de vrouwen wacht de bijna 40-jarige Jamaicaanse Merlene Ottey de indrukwekkende uitdaging om haar collectie van 14 wereldmedailes aan te vullen. Maar ze is niet de enige attractie: de Amerikaanse Gail Devers, die tussen 1991 en 1997 zes medailles behaalde waarvan vier gouden, kan haar verzameling uitbreiden. De koningin op de 100 m horden op de Olympische spelen en het WK, kan zegevieren op haar specialiteit en de aflossing.

De uitdaging voor de Duitse kogelstootster Astrid Kumbernuss is niet minder interessant. Ze poogt haar derde opeenvolgende wereldtitel te pakken, na een lange zwangerschapsverlof. Om diezelfde reden geeft de de Cubaanse tweevoudig kampioene op de 800 m, Ana Fidelia Quirot, verstek.

De ogen zullen voornamelijk gericht zijn op de Amerikanen Maurice Greene en Marion Jones die zondag op het eerste toptreffen van dit WK hun wereldtitel op de 100 m moeten verdedigen, een aartsmoeilijke taak in een wedstrijd waar het verschil tussen winst en verlies vaak enkele hondersten van een seconde bedraagt.

Als Marion Jones deze opdracht met succes volbrengt, wacht haar een tweede persoonlijke uitdaging: een vierde gouden medaille behalen (100, 200, verspringen, aflossing), een prestatie die geen enkel vrouw haar ooit heeft voorgedaan.