Ludo Dierckxsens half jaar geschorst

KASTERLEE -

«Ik heb vanmorgen inderdaad een aangetekende brief ontvangen en de inhoud ervan is hard aangekomen. Ik had vrijspraak verwacht, gewoon omdat ik ervan overtuigd blijf dat ik geen fout heb gemaakt. Ik hoopte dat de rechter daarover ook zo zou denken. Ik heb me vergist.»

André PUTZEIJS

BR>Ludo Dierckxsens maandagavond. Nog meer in zak en as dan toen hij op 19 juli in hotel Concorde in Odos door z'n ploeg uit de Tour werd gezet en vanuit Toulouse als een geslagen hond naar huis vloog.

Ludo Dierckxsens kwam maandagmorgen thuis van de HEW Cyclassics in Hamburg. Hij wilde rusten, maar kreeg daarvoor de tijd niet. Op de post lag een aangetekende brief, Dierckxsens wist meteen wie daarvan de afzender was. Maar de inhoud kende hij toen nog niet.

Ludo Dierckxsens: «Het was geen prettig nieuws. En helemaal in tegenstelling met wat ik na de zitting op de wielerbond had gehoopt. Ik kan slechts herhalen dat ik geen reden zie waarom ik moet gestraft worden. Ik ben niet positief geweest bij een dopingcontrole en ik heb geen enkel product gebruikt of toegediend gekregen om mijn prestaties te bevorderen.

Toch word ik nu voor zes maanden geschorst. Met onmiddellijke ingang, ik mag dus vanaf vandaag niet meer koersen.»

Telefoon

Zo'n nieuws vraagt allicht om enige verwerking. Was het dan wel verstandig om het meteen te laten uitlekken, nog voor de BWB het openbaar maakte?

Dierckxsens: «Maar ik heb helemaal niets laten uitlekken! Van wie weet jij het? Toch via een BWB-communiqué langs Belga? Neen? Hoe is dit dan in 's hemelsnaam openbaar geworden? Zeker niet via mij of via mijn advocaat. Ik had vandaag wel wat anders aan m'n hoofd. Want ik ben gewoon kapot van die sanctie. Maar ik heb wel een vermoeden uit welke hoek de wind waait. Bij de post werd me vanmorgen gezegd dat daar einde vorige week iemand telefonisch had geïnformeerd of er geen aangetekende zending lag voor Dierckxsens, zeggende dat hij Ludo Dierckxsens was. En iemand van de regionale televisie belde me met de mededeling

dat hij zeker wist dat er vrijdag een aangetekende brief naar mij was verzonden

. Mooie vorm van journalistiek noem ik dat.»

«Koersen»

En nu? Schorsing aanvaarden en pas begin mei 2000 weer in competitie komen, want de wintermaanden tellen voor zo'n straf niet mee. Of in beroep gaan? Tijdens de zitting vorige week zegde Ludo's advocaat dat hij

alle mogelijke middelen zou gebruiken om de eis van de procureur te doen afwijzen

.

«Daarover praat ik woensdag met mijn advocaat en mijn ploegleiding. Ik vind dat Lampre-Daikin ook een stem heeft bij die beslissing, het gaat ook hen aan.

Maar in de eerste plaats toch mezelf. Ik geef dit niet op zonder te vechten. Zoals ik altijd doe. Als het van mij afhangt, gaan we in beroep. Zo snel mogelijk. Ik wil dit seizoen nog koersen.»