Tomasz Radzinski lukt tegen machteloos Beveren hattrick

ANDERLECHT -

Anderlecht heeft niet de minste moeite gehad om Beveren te verpletteren. Door die overwinning staat het al met zijn twee grootste titelconcurrenten - Lierse en Club Brugge - alleen op kop. Jan Koller scoorde zijn eerste goals, Radzinski lukte zijn eerste hattrick van het seizoen. Beveren staat met buur Lokeren al laatste.

Ja.Ba.

BR>Op papier was het verschil in spelerskapitaal tussen het

kleine

en

grote

Anderlecht nooit groter dan vandaag. Eén voorbeeld. Het bedrag dat Anderlecht voor Jan Koller moest neerdokken (120 miljoen) is hoger dan het jaarbudget van Beveren (110 miljoen). Stany Gzil leek dus geen andere optie te hebben dan massaal te komen verdedigen in het alweer goed gevulde Constant Vanden Stock-stadion. Vorig seizoen had hem dat - ook op de tweede speeldag - drie punten en een keiharde uitval van Anderlecht-trainer Arie Haan opgeleverd. Gisteren verraste de Pool vriend en vijand. Met Taraschulski en Van Den Eede stelde hij twee echte spitsen op, Bonetto en Smid hadden ook aanvallende richtlijnen. Gzil rekende er vooral op dat zijn mandekkers geen steek zouden laten vallen. Lange Stéphane Demets mocht Jan Koller proberen af te stoppen, Jimmy Smet mocht Tomasz Radzinski geen centimeter ruimte geven. Beiden namen ze de opdracht van Gzil iets te letterlijk. Demets, vorig seizoen nog spelend voor derdeklasser Strombeek, omhelsde zijn opponent als was hij zijn grootste fan. En Smet ging zelfs met Radzinski naar de zijlijn toen die ging drinken.

Weggespeeld

Tweemaal ontsnapte het aanvallersduo van Anderlecht tijdens het eerste halfuur aan de aandacht van zijn bewakers. En tweemaal was het ook bingo. Vooral de treffer van Jan Koller deed het Astridpark juichen. Het was het enige wat Jan tijdens zijn twee voorbije wedstrijden niet was gelukt. Toen Radzinski er na 20 inuten poepsimpel 2-0 van maakte - ook zijn eerste competitiegoal - was het duidelijk dat Anderlecht aan een nieuwe walk-over zou beginnen. Zonder te forceren sprokkelde het genoeg kansen bij elkaar om Beveren af te maken, maar de afwerking faalde.

Beveren liet de moed niet zakken en probeerde iets terug te doen. Maar veel tijd kreeg het daar niet voor. Het Anderlecht-publiek dwong zijn favorieten een nieuwe show op te voeren, de spelers gehoorzaamden. Zetterberg deed wat hij wilde, Davy Oyen greep de kans om te tonen wat hij in zijn mars had. Na een uur had het al 10-0 kunnen staan. Dat dat niet gebeurde, kon enkel Tomasz Radzinski zichzelf niet kwalijk nemen. Radzinski scoorde aan honderd procent, Koller haalde met zijn twee doelpunten zo'n dertig procent. Maar zijn technische hoogstandjes waren van zo'n schoonheid, dat het Anderlecht-publiek weer een fantastische avond beleefde.

Net als vorige week tegen Moeskroen verloor Anderlecht tijdens de slotminuten de concentratie, met twee tegendoelpunten tot gevolg. Dat dat gebeurde nadat Lorenzo Staelens door Bertrand Crasson was vervangen, leverde die laatste een fluitconcert op.

Maar het vreemde wedstrijdslot veranderde niets aan de analyse na de eerste twee competitiedagen. Door de 5-2 van gisterenavond staat Anderlecht al mee op kop en Beveren laatste, zoals iedereen het had voorspeld.

13'

Balverlies De Meyer, Radzinski legt breed voor Koller. Staalhard schot van de Tsjech: 1-0.

15'

Knal van Baseggio vanuit de tweede lijn. Van de Putte zweeft in hoekschop.

22'

Goor trekt voor, Radzinski knikt simpel binnen: 2-0.

31'

Oyen vertrekt vanop eigen helft, zoekt de dubbelpass met Zetterberg, maar stuit dan op Van de Putte.

51'

Opnieuw Zetterberg met een assist, Radzinski tikt de 3-0 binnen.

62'

Koller zet zich door, zijn poging streelt de buitenkant van de paal.

64'

De Boeck zet voor, Radzinski kopt zijn derde van de avond tegen de touwen: 4-0.

71'

Jan Koller wil ook nog een goaltje: zijn kopbal gaat maar nipt over.

74'

Loon naar werken: Oyen met een raid op links een voorzet voor Zetterberg. Van de Putte pareert het schot van de Zweed, maar is kansloos tegen de rebound van Koller: 5-0.

81'

Van den Eede schudt de pas ingevallen Crasson af en scoort: 5-1.

86'

De Anderlecht-defensie staat andermaal te slapen. Bonetto straft de nonchalance af: 5-2.

Scheidsrechter: Marcel Javaux.

Toeschouwers: 22.548.

ANDERLECHT: De Vlieger, De Boeck, Staelens (77' Crasson), Oyen, Brocken (80' Ekakia), Van Diemen, Zetterberg, Baseggio, Goor (75' Stoica), Radzinski, Koller.

BEVEREN: Van de Putte, Smet, Demets, Van Ophuizen (77' Nuhiji), Vlaminck, Sels, De Meyer, Smid, Bonetto, Tarachulski (68' Theunis), Van den Eede.

Doelpunten: 13' Koller 1-0, 22' Radzinski 2-0, 51' Radzinski 3-0, 64' Radzinski 4-0, 74' Koller 5-0, 81' Van den Eede 5-1, 86' Bonetto 5-2.

Gele kaarten: Van den Eede (fout), Bonetto (fout).