IJzersterke atletiektandem

KERMT -

Looise atletiek heeft met Cindy Stas momenteel de beste Belgische speerwerpster in huis. Maar ook in de jeugdcategorieën beschikken de geel-blauwen onder andere met scholiere Kim Peeters (discus) en kadet Geert Vermeulen (speer) over enkele beloftevolle werpers. En dan gooide ook Shana Wauters zich tijdens de Vlaamse jeugdkampioenschappen nog volop in de belangstelling. Samen met jongere zus Rayah vormt de eerstejaars kadet uit Kermt een ijzersterke wissel voor de toekomst.

Jacky STIJVEN

BR>

Eerstejaars kadet Shana Wauters stond eind juli tijdens de Vlaamse jeugdkampioenschappen met 10m83 in het kogelstoten al klaar om het erepodium te beklimmen. Maar toen bij de laatste beurt drie concurrenten uiteindelijk nog beter deden, stond het wenen haar nader dan het lachen. Lang duurde het verdriet om de gemiste medaille echter niet, want in het discuswerpen verpulverde ze niet alleen haar persoonlijk record, met 31m91 pakte ze bovendien ook nog Vlaams zilver. Een onverhoopt succes voor de atlete uit Kermt, die nog niet zo lang geleden volleybal speelde en zelfs de provinciale selectie haalde. «Met volleybal kon ik in de zomer niet aan sport doen en zo trok ik met mijn zus Rayah al eens mee naar de piste in Halen. Omdat ik nogal struis en sterk ben, kwam ik in de werpnummers terecht. Nu train ik zo'n drie keer per week in Tessenderlo onder leiding van Ronald Becker.»

De Belgische jeugdkampioenschappen in Oordegem worden straks in september haar volgende doel. «Ik zal na ruim veertien dagen vakantie in Zwitserland nog hard moeten trainen, maar misschien werkt de gezonde berglucht nog wel een tijdje na», lacht Shana.

Veelzijdig

Zusje Rayah is momenteel primus bij de pupillen. De eerstejaars is behoorlijk veelzijdig en kroonde zich enkele weken geleden tot Limburgs kampioene in de meerkamp. Na vier van de negen proeven staat ze ook afgetekend aan de leiding in de tussenstand om de JeugdOlimpic. Rijzige Rayah liep dit seizoen al een 1.000m in 3'17"16 en pakte met 23m19 ook nog het Limburgs record in het discuswerpen. Maar haar voorkeur gaat uit naar de sprint en het verspringen, naar het voorbeeld van Marion Jones, samen met Kim Gevaert, haar grote idool. «In de 60m spurt klokte ik 8.90 en in het verspringen is 4m31 voorlopig mijn beste. Maar er staan binnenkort nog een paar mooie meetings voor de deur: zaterdag doe ik mee aan de Nacht van Alken en een week later doe ik mijn favoriete nummers op het BK in Nijvel.»