«Microsoft verplicht Dell tot levering van Windows»

LEUVEN -

«Microsoft verplicht Dell tot de levering van Windows.» Dit staat te lezen op een website van de K.U.Leuven. Aan de hand van e-mails, verstuurd door een verkoper van computerfabrikant Dell, probeert men aan te tonen dat het hier gaat om een vorm van gedwongen koppelverkoop. Dit laatste is in strijd met de Belgische en Europese wetgeving.

Davy VANDEVINNE

BR>

In een van de e-mails lezen we: «jammer genoeg is Dell niet sterk genoeg om zijn voorwaarden op te leggen aan Microsoft en is het eerder omgekeerd. Dell is dus verplicht een operating system (OS) per verkochte pc de deur uit te sturen.» Een uitspraak die in een latere e-mail wel herroepen wordt.

Fout

Toon Diependaele, marketing manager van Dell, ontkent dat er een probleem is. «Ik begrijp het hele gedoe rond deze zaak niet. Dell levert computers met Windows als operating system. Maar als de klant erom vraagt, kan de computer ook geleverd worden met een ander of zelfs zonder operating system. Zo hebben we bijvoorbeeld onlangs een contract afgesloten met Redhat Linux, om ook hun operating system te kunnen leveren. De klant is dus echt niet verplicht om Windows te gebruiken. De enige reden waarom wij liever een operating system meeleveren, is om piraterij en het gebruik van illegale software te voorkomen.»

Maar wat dan met de e-mails die de K.U.Leuven ontving? Diependaele: «De discussie met de mensen van de K.U.Leuven ging vooral om het feit dat zij een korting verwachtten omdat ze geen voorgeïnstalleerd OS wilden. En dat was niet mogelijk. Ik vind het trouwens spijtig dat een zakelijk gesprek zomaar in het openbaar gebracht wordt. Zeker omdat het hier gaat om een storm in een glas water.»

Ook Els Stevens, persverantwoordelijke van Microsoft, spreekt het verhaal van de K.U.Leuven tegen. «Microsoft kan geen enkele computerfabrikant verplichten om Windows bij zijn computer bij te leveren. Elke computer, of het nu een Dell, een Compaq, een IBM of een wit product is, kan geleverd worden zonder operating system. Wie iets anders beweert, zit fout.»

Onmogelijk

Een simpele controle bij de klantendienst van Dell leverde ons echter een ander antwoord op. Wij informeerden naar een van de computers uit het gamma van Dell, de Dimension XPS T500. Dat leverde het volgende gesprek op.

- Kan ik deze computer ook krijgen met Linux geïnstalleerd als operating system?

«Dat is voorlopig nog niet mogelijk, mijnheer. Er is een contract afgesloten met Redhat Linux, maar het kan nog even duren voor we dat op alle Dell-modellen kunnen installeren. Het is voorlopig nog niet duidelijk hoe lang het precies zal duren voor Dell al zijn modellen met Linux aanbiedt.»

- Kan ik de computer dan krijgen zonder operating system?

«Nee mijnheer, dat is helaas niet mogelijk. Dell levert altijd een operating system bij al zijn computers.»

Ook op de website van Dell (http://www.dell.be) kan de consument een computer bestellen. Maar ook hier staat op de invulformulieren geen keuzemogelijkheid tussen een computer met operating system of een computer zonder. En bij de operating systems is de keuze beperkt tussen Windows 98 of Windows NT 4.0.

De informatie van de K.U.Leuven over deze zaak vindt u op het adres: http://www.cs.kuleuven.ac.be/~geert/DELL_en_MS.html