Japanse speelgoedmarkt lanceert met Pokémon grootste rage ooit

HASSELT -

Ouders met kleine kinderen mogen beginnen te beven. Tieners met weinig zakgeld zoeken zich best een vetbetaalde studentenjob. Veeg de Tamagotchi's, Teletubbies, Power Rangers, Ninja Turtles en Furby's op een hoopje want de Japanse speelgoedmarkt heeft zopas haar grootste offensief ooit gelanceerd: Pokémon. De slogan

gotta catch 'em all

veraadt dat de makers niet zullen rusten vooraleer hun Pokémons de hele wereld veroverd hebben. Ze zijn alvast goed op weg.

Roel DAMIAANS

BR>

Het fenomeen trekt als een wervelwind de wereld rond. De Pokémon-storm barstte los in Japan en heeft sindsdien Australië, Zuid- en Noord-Amerika al veroverd. Momenteel is Groot-Brittannië in de ban, het is voor ouders enkele bang afwachten wanneer Pokémon het Kanaal oversteekt. Maar wat is Pokémon eigenlijk? In feite niet meer dan de zoveelste rage die ontsproten is aan de verzamelde breinen van de Oosterse speelgoedsector, maar het is wel de best georchestreerde tot dusver. Pokémon is de afkorting van Pocket Monsters en de naam van het grootste computerspel ter wereld. De Japanse spelontwerper Satoshi Tajeri wordt in het milieu aanbeden als een halfgod.

De speler gaat in een computerwereld op zoek naar de 151 monstertjes die er rond dolen. Doel van het spel: verzamel zoveel mogelijk beestjes en train ze door ze te laten vechten tegen wilde monsters of tegen elkaar. Elk monstertje heeft daarbij zijn eigen vechttechniek. Al mag u zich van dat 'vechten' niet teveel voorstellen. Je verslaat een tegenstander door bijvoorbeeld bellen te blazen. De tegenstander sterft ook nooit, maar valt altijd flauw. Een goede zet van Nintendo, want Pokémon raakte door elke rating-commissie en is toegelaten voor alle leeftijden. Voor meer uitleg over het spel moet u wachten tot oktober wanneer Pokémon officieel gelanceerd wordt in België.

Zwarte markt

De cijfers spreken boekdelen. Alleen al om het spel in de VS te lanceren (public relations en advertenties) had Nintendo meer dan een miljard frank veil. Dat budget ligt driemaal hoger dan voor dat andere kassucces Zelda. Toch is dat bedrag niet meer dan een topje van de ijsberg. Fastfood-keten Kentucky Fried Chicken heeft als publiciteitsstunt tienduizenden poppetjes weggegeven van de populairste figuurtjes. Warner Bros injecteerde ook al de nodige miljoenen voor de ontwikkeling van een tekenfilmserie wat resulteerde in het best bekeken kinderprogramma van Amerika.

De Hollywoodfilm die in september in de Amerikaanse bioscopen zal neerstrijken, zal voor 'Star Wars' en 'Austin Powers' een geduchte rivaal worden in de

box office

. De hele Pokémon-markt heeft een omzet van 360 miljard (!) frank en blijft groeien. In Japan zijn er al twaalf miljoen spellen over de toonbank gegaan. In de VS is de verkoop van Game Boys verviervoudigd en halen de kaarten uit het ruilkaartenspel van Pokémon op de zwarte markt viermaal de originele prijs. Japan heeft Pokémon al verboden in de scholen.

Kerstmis

Speelgoedfabrikant Hasbro heeft de licentie binnengerijfd om ook speelgoedfiguurtjes te maken van de 151 Pokémons. Kostprijs van de hele collectie: 22.500 frank. En dan tellen we de strips, stickers, kleding, snoepjes, brooddoosjes, sleutelhangers, boekentassen, kortom alles waar je ukken zoet mee kunt houden, nog niet mee. Met Pokémon richtte Nintendo en de

spring off

-bedrijven zich eerst op het doelpubliek van 7 tot 12-jarigen, maar de rage slaat even goed aan bij adolescenten. Ter vergelijking: de monsterpoppetjes zijn op deze korte tijd al vijfmaal zoveel verkocht als de Star Wars-figuurtjes gespreid over 20 jaar.

Het spreekt voor zich dat Hasbro die niet alle 151 tegelijk en in dezelfde hoeveelheden op de markt gaat gooien. Net voor Kerstmis komen er 25 beeldjes op de markt, in januari volgen er nog eens 39. Verder releasedata ontbreken, maar het is zeker dat Hasbro de rage tot eind 2000 gaat rekken om zo nog eens de gouden tijden van Kerstmis mee te maken. In België is het nog niet zover, maar lang zal het ook niet meer duren. Vanaf september zendt VT4 iedere woensdag om 17 uur de tekenfilmserie van Pokémon uit. Het spel zelf komt op de markt in oktober, gevolgd door een marketingexplosie. Ouders van nu, pechvogels van morgen, we voelen met u mee.