Ketnet gaat verjongen

MECHELEN -

Het moest ervan komen. Geen radio- of tv-maker die zijn plannen ontvouwt of hij heeft het over vernieuwen en verjongen. Ketnet, de jongste VRT-telg, ging van start op 1 december 1997, moet dus nog twee jaar worden, maar is óók al toe aan verjonging.

J.V.

BR>In de praktijk wil dat zeggen dat de veertien-, vijftienjarigen worden gedropt, dat de kleintjes nog altijd krijgen wat hen toekomt, maar dat de klemtoon eigenlijk wordt gelegd op de negen- tot dertienjarigen.

«Ketnet wordt ons door vele zenders in binnen- en buitenland benijd,» zei netmanager Peter Suetens gisteren, in het Planckendael-dierenpark, bij voorstelling van het najaar op Ketnet. «Dat Ketnet bij de doelgroep marktleider is in Nederland, zegt alles daarover. Daarom gaan wij verder op de ingeslagen weg, d.w.z. dat we kiezen voor een chronologische opbouw, van peuters tot pubers, en voor zo veel mogelijk eigen producties.»

«De ervaring heeft ons echter geleerd dat de oudere kinderen, de veertien-, vijftien-, zestienjarigen zich niet willen identificeren met een jeugdnet. Ze voelen er zich al te groot voor. Niemand zal ons kunnen verwijten dat we het niet hebben geprobeerd. In 'Studio.Ket' bvb. zaten er soms heel goeie dingen. Maar het werkte niet. Op een zeker moment bereik je een bovengrens. Daarom is het verstandig om ons te beperken.»

«Het blok tussen 18 en 19 uur wordt volledig verbouwd,» vulde VRT-strateeg Aimé Vanhecke aan. «We programmeren zeer horizontaal met meer en kortere programma's, d.w.z. met meer instapmomenten. We doen dat in fijne laagjes met items die meestal niet langer duren dan tien, vijftien minuten. De realiteit van een gezin is dat de oudere kinderen huiswerk hebben, dat er op een bepaald uur wordt gegeten, enzoverder. Daarom is het belangrijk dat de kinderen, maar ook de vaders en de moeders, weten om dát uur is er dát.»

Gedacht

Nieuw voor de kleinsten is de serie 'Wizzy en Woppy' (dagelijks om 17.05 uur), met twee muizen in de hoofdrol. De reeks is het jongste product van Studio 100, waar ook 'Samson en Gert' en 'Kabouter Plop' van de band rollen.

De belangrijkste nieuwkomer is ongetwijfeld 'Mijn gedacht' (dagelijks om 18, 18.15 en 18.35 uur), de opvolger van 'Studio.Ket'. Geen jeugdjournaal, maar een info-programma in drie schuifjes voor en door kinderen. De kinderen zullen nl.

hun gedacht

mogen zeggen over een thema in de actualiteit. Dat kan de eclips zijn, maar net zo goed de cola of de kinderrechten. Henk Vermeulen en Gitte Van Hoyweghen presenteren om beurten.

Sergio, de zanger van Touch of Joy, brengt dertien weken lang 'Tripties' (vrijdag om 18.45 uur), een redelijk baldadige jeugdversie van 'Vlaanderen vakantieland'.

'Bloep Bloep' (maandag t.e.m. donderdag om 18.40 uur) is een programma over bloopers. Er wordt geput uit het internationaal aanbod, maar ook uit het rijkelijk VRT-archief. Steven Van Herreweghe is het gezicht.

Het serviceprogramma 'Ket & co.' (vrijdag om 18.40 uur, zaterdag en zondag om 19.30 uur) keert terug. Nieuwe

wrappers

zijn Ilse Van Hoecke en Staf Coppens. Ook Ianka Fleerackers is teruggekeerd en Mark Tysmans en An Jordens zijn er nog steeds.

Eens waren 'Blake & Mortimer' (maandag t.e.m. donderdag om 19.10 uur), gecreëerd door de Belg Edgar Jacobs, striphelden in het weekblad Kuifje. Ze vieren hun comeback in een animatieserie van de Canadese producent Ellipse Animation.