IFPI pakt illegaal kopiëren hard aan

HASSELT -

Waar is de tijd dat de muziekindustrie nog een lucratieve business was? De doorbraak van nieuwe geluidsdragers als de mini-disc, de opneembare cd's of apparatuur om muziek van het Internet te halen, hebben ervoor gezorgd dat het illegaal kopiëren van computerspelletjes, software, geluids- en videofragmenten kinderspel geworden is. Platenfirma's, cd-winkels en auteursrechtenverenigingen luiden dan ook de alarmbel. De Belgische muziekindustrie ziet dit jaar de inkomsten met tenminste 10 procent dalen en dit op een totaal van 13,4 miljard frank. Zo'n 5 procent van alle cd's zijn illegale kopieën. De belangenvereniging IFPI, die dagelijks invallen doet bij muziekpiraten, is van plan om in de eerste plaats het illegaal kopiëren van het Internet aan banden te leggen.

BR>

«De meer klassieke vorm van muziekpiraterij, waarbij winkels zelf opgenomen cd's aan particulieren verkopen, is in vergelijking met twee jaar geleden afgenomen,» weet Marcel Heymans, directeur van de Internationale Organisatie voor de Fonografische Industrie (IFPI). «Limburg stak er op dat vlak met kop en schouders bovenuit. In een winkel in Rekem hebben we tweemaal illegaal gekopieerde cd's in beslag genomen, in totaal meer dan 1.000 stuks. De rechtszaak tegen de uitbaters is nog bezig. De grootste vangst deden we in Arendonk, waar 94.000 nagemaakte cd's werden aangetroffen. De eigenaars werden inmiddels veroordeeld tot een boete van 160 miljoen frank. Onze inspecteurs krijgen tips van duizenden benadeelden uit de sector en doen bijna dagelijks invallen. Als er niet spoedig oplossingen gevonden worden, dreigen er onvermijdelijk faillissementen. En dan mogen we in België nog niet echt klagen. In de oostbloklanden is slechts 5 procent van alle cd's legaal.» In ons land is het illegaal kopiëren van cd's vooral populair bij studenten en dj's.

Beveiligen

De allergrootste bedreiging voor de muziekindustrie komt van de MP3, een softwaretoepassing die het mogelijk maakt om muziek van het Internet te halen en zonder kwaliteitsverlies via een MP3-speler te beluisteren. De prijs van zo'n speler, die lijkt op een klassieke walkman, bedraagt ongeveer 10.000 frank. Ontelbare muziekliefhebbers zetten hun cd's op het Internet, waar geïnteresseerden de muziek gratis kunnen downloaden en zelfs op een lege cd kunnen overschrijven. Door een geavanceerde compressietechniek kunnen er via het MP3-formaat ongeveer 13 cd's op een schijfje worden overgeladen.

Uiteraard is de platenindustrie hier niet over te spreken, omdat het traditionele circuit volledig buitenspel gezet wordt. Producenten zien hun investeringen verloren gaan, artiesten kunnen fluiten naar hun deel van de opbrengst en winkeliers blijven met hun stocks zitten.

«Het is bijna onmogelijk om controles uit te voeren bij particulieren die thuis kopiëren, alhoewel ik dat zeker niet wil uitsluiten,» aldus nog Marcel Heymans. «In de eerste plaats pleiten we voor een strengere wetgeving op dat vlak, want het illegaal kopiëren wordt nog veel te vaak als een spelletje beschouwd. Ten tweede gaan we er alles aan doen om de muziek te beveiligen, zodat het vermenigvuldigen ervan gewoon onmogelijk wordt. Tot nog toe hebben we zo'n 100 Internetsites met illegale muziek gesloten. In Amerika zijn er dat zeker 50 per dag.» Naar schatting een miljoen songs worden dagelijks illegaal van het Internet geplukt.