Marc Hendrikx: «Net als bij Racing Genk»

Het lijkt alsof Marc Hendrikx (25) al jaren bij de Rode Duivels rondloopt. Met Johan Walem ontfermt hij zich op de tactische voormiddagtraining over alle stilstaande fasen. Hoekschoppen of vrije trappen, Hendrikx krult ze op vraag naar de eerste of de tweede paal. Nochtans is hij vanavond nog maar aan zijn vierde interland toe. Een blitzcarrière.

BR>«Niet te snel van stapel lopen,» protesteert Hendrikx. «Tot nu toe liep het al drie keer heel goed, maar ik zal me elke wedstrijd opnieuw moeten bewijzen. Het kan snel keren, één slechte wedstrijd en je moet weer vanop nul beginnen. Er lopen nog spelers rond die op rechts kunnen spelen. Niet in deze selectie? Mmm, ik weet het niet. Mits een kleine aanpassing van de veldbezetting, zijn er alternatieven mogelijk. Ik wil niet te zeker zijn van mijn plaats, vooruitblikken naar EURO 2000 doe ik helemaal niet. Dat is nog te ver weg.»

Azië

«Het Azië-gevoel? Ik zou niet weten wat het is. Azië was namelijk mijn debuut, ik weet niet hoe het voordien bij de Rode Duivels was. Maar in Azië was de sfeer in elk geval schitterend. Waar het aan lag, ik weet het niet. Misschien had het te maken met het eindeseizoensgevoel. Iedereen was ontspannen en gemotiveerd om er iets van te maken. Het klikte gewoon, ook naast het veld. Zoals bij Racing Genk. Ik zal die trip naar Japan en Zuid-Korea in elk geval nooit vergeten. Die eerste keer bij de nationale ploeg zal wel niemand vergeten.»

Rechts

«Mijn rol in de nationale ploeg verschilt in feite niet zoveel met die bij Racing Genk. Alleen dat ik hier op rechts speel en in Genk op de linkerflank. Op zich maakt het niet veel uit. Mijn voorzetten komen harder en strakker vanop rechts, maar aan de overzijde kan ik iets meer variëren. Een keer naar binnen snijden om op doel te trappen. Het systeem is ongeveer hetzelfde als dat van Racing vorige zaterdag op AA Gent. Ik moest niet meer zoals vorig jaar de hele flank voor mijn rekening nemen. In Gent kreeg ik Bjarni in mijn rug, bij de nationale ploeg is dat Tjörven De Brul. Bij balbezit kan ik op die manier veel hoger spelen, acties maken tegen de doellijn. Dat bevalt me wel.»

Finland

«We moeten voor eigen publiek de draad weer oppikken. Dan kan de trein opnieuw vertrokken zijn en worden de nederlagen in het begin van het jaar vergeten. In die zin is dit een zeer belangrijke wedstrijd. Van de Finnen weet ik bijzonder weinig, ik heb er met Reini niet over gepraat. Men heeft ons wel verteld dat Litmanen er niet bijloopt. Vooral voor Yves Vanderhaeghe is dat jammer, hij had er graag een keer tegen gespeeld. De theorie over de tegenstrever volgt de dag van de match. Veel hoeft dat niet te zijn. We spelen thuis en moeten uitgaan van onze eigen sterkte.»