Yves Vanderhaeghe: «Publiek weer achter ons krijgen»

OOSTENDE -

Terwijl er her en der al gegniffeld wordt als 'het Azië-gevoel' voor de zoveelste keer ter sprake komt, klinkt die term bij Yves Vanderhaeghe als muziek in de oren. Net als Marc Hendrikx hield hij aan zijn eerste interlands in Japan en Zuid-Korea een basisplaats over bij de Rode Duivels. Ook nu Walter Baseggio - na zijn debuut tegen Bulgarije naar voren geschoven als de verdedigende middenvelder voor EURO 2000, mg - weer helemaal fit is, behoudt bondscoach Georges Leekens het vertrouwen in de 29-jarige West-Vlaming. «Ik had er een beetje op gehoopt,» bekent Vanderhaeghe. «Ik hoop dat ik de lijn van de laatste interlands woensdag kan doortrekken.»

BR>Het Azië-gevoel volgens Yves Vanderhaeghe? «Samen uit eten en dat daarna even doorspoelen met een pintje. De bondscoach heeft ons tijdens die trip erg veel vrijheid gegeven. Weg van alle druk - wij waren voor iedereen slechts «een tweederangsploeg» - konden we ons ontspannen op de wedstrijden voorbereiden. Op training en tijdens de wedstrijden werd er erg professioneel en geconcentreerd gewerkt, daarbuiten kregen we de nodige ruimte om iets van de wereld te zien. Shoppen, tempels bezichtigen, het kon allemaal. Die aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen. We leerden mekaar goed kennen, er werd over veel meer gepraat dan alleen maar voetbal. We werden kameraden in plaats van collega's. Elke speler was bereid om voor een ander door het vuur te gaan. De positieve resultaten waren het gevolg.»

Publiek

Straks wordt het echter andere koek dan - met alle respect - Peru, Japan en Zuid-Korea. Na Finland dient zich met Nederland (2x), Marokko, Engeland, Italië, Portugal, Noorwegen en Denemarken een indrukwekkend rijtje aan.

«We zullen een hecht blok moeten blijven vormen,» weet Vanderhaeghe. «Als er vier individualisten tussenlopen, ben je na een tijdje met z'n vijven achter de bal aan het hollen. Het wordt ook belangrijk dat we het publiek weer achter ons krijgen. De negatieve spiraal moet worden omgebogen. Op EURO 2000 zullen we de twaalfde man nodig hebben. Dat is de belangrijkste troef van een organiserend land. »

Litmanen

Yves Vanderhaeghe wordt in de rug van het duo Walem-Wilmots de meid voor alle werk op het middenveld. Hij moet zorgen voor het evenwicht in het elftal. Plus de spelmaker van de tegenpartij aan banden leggen. «Ik vind het jammer dat Jari Litmanen er niet bijloopt,» zegt Vanderhaeghe. «Een speler met wereldklasse, iemand die je wekelijks ziet schitteren op TV. Ik had er eens graag tegen gespeeld om aan den lijve te ondervinden hoe uitzonderlijk hij in werkelijkheid is. Anderzijds zal het zo al moeilijk genoeg zijn. In Azië waren we de underdog, nu wordt de druk weer groter. Maar met EURO 2000 in het vooruitzicht zullen we daar moeten mee leren omgaan.»