Is sponsor FC Antwerp een oplichter?

Is Albert Pans een oplichter of niet? Dat is de kernvraag in het onderzoek dat momenteel wordt gevoerd door de gerechtelijke politie van Antwerpen naar de nieuwe Antwerp-sponsor. Maar voorlopig hebben de speurders nog geen enkel bewijs van oplichting gevonden.

Dirk Vandenberghe

BR>Albert Pans, de 28-jarige afgevaardigd bestuurder van Antwerp-sponsor OGC 1871, zit in de cel wegens «misbruik van vertrouwen.» Volgens het parket heeft hij 100 miljoen van een vijftal investeerders verkeerd belegd. Zijn opdracht was om die som te investeren in Belgische banken, maar Pans pompte 70 miljoen in tweedeklassevoetbalclub Antwerp en 30 miljoen in een luxe-appartement in Wilrijk.

Maandag verlengde de raadkamer de aanhouding van Albert Pans. Dat komt omdat de speurders meer tijd nodig hebben voor hun onderzoek. Ze willen uitvlassen of Pans de hele constructie rond de holding OGC 1871 heeft opgezet om de investeerders om de tuin te leiden. Want in dat geval is er niet enkel sprake van «misbruik van vertrouwen», maar ook van «oplichting.» Om dat te bewijzen hebben de speurders een element van «valsheid in geschrifte» nodig, en dat hebben ze tot nu nog niet gevonden.

Om extra elementen te vinden werden maandag twee huiszoekingen gehouden. Een eerste gebeurde aan de Louizalaan in Brussel. Daar huurt Pans een kantoortje voor OGC 1871 bij Regus International, een internationale firma die gespecialiseerd is in het verhuren van kantoren met alles erop en eraan. Daar vonden de speurders bitter weinig. Maar ze vielen ook binnen in de ouderlijke woning in Sint-Katelijne-Waver, waar de in Los Angeles gedomicilieerde Pans inwoont. Daar namen de speurders wel een boel papieren en de boekhouding van OGC 1871 in beslag.

Onder meer dankzij die papieren slaagde de gerechtelijke politie erin om nog twee tot drie andere beleggers die geld aan Pans hadden gegeven, op te sporen. Die Amerikaanse bedrijven worden nu gecontacteerd om hen van de aanhouding van Pans en zijn beleggingen op de hoogte te stellen. Eerder konden de speurders twee investeerders contacteren, een Amerikaanse en een Australische firma. Die bedrijven hebben via fax en elektronische post al laten weten dat ze hun centen terug willen.

Overigens is nog geen enkele formele klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen Pans. Dat komt enerzijds omdat het gaat om buitenlandse bedrijven, die hier een advocaat moeten zien te vinden. Dat kan enige tijd duren. Maar dat kan ook betekenen dat het gaat om zwart geld, en dan zijn investeerders uiteraard niet geneigd om zich burgerlijke partij te stellen. Denk maar aan de zaak van oplichter Jean-Pierre Van Rossem, die werd veroordeeld zonder ook maar één burgerlijke partijstelling.

De gerechtelijke politie is ook volop bezig met de voorbereiding van een rogatoire commissie naar Boston, waar ze meer duidelijkheid wil verzamelen over de investeerders achter Pans en de herkomst van de miljoenen. Die commissie kan wegens de papierwinkel nog enkele weken en misschien zelfs maanden op zich laten wachten. De Amerikanen hebben immers een loodzware reglementering voor het ontvangen van rogatoire commissies.