NMBS wil vanaf 2004 volledig rookverbod op de trein - BTTB tevreden
De NMBS gaat een totaal rookverbod invoeren op binnenlandse treinen. Alle treinwagons zouden vanaf 1 januari 2004 rookvrij moeten zijn.
Het nieuws staat dinsdag in Het Nieuwsblad en is door een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij bevestigd. De NMBS schat dat de operatie zowat 1,2 miljoen euro zal kosten. Het geld dient om de nodige aanpassingen, zoals het verwijderen van de asbakken, door te voeren. De Senaat keurde in maart vorig jaar al het wetsvoorstel van Francis Poty (PS) dat het rookberbod invoert op binnenlandse treinen, goed. Maar door de verkiezingen haalde het voorstel de Kamer niet. Rokende treinreizigers moesten het de voorbije jaren overigens met steeds minder plaats doen. Medio jaren zeventig mocht nog in de helft van de treinwagons gerookt worden, in de recent gebouwde treinstellen is dat nog amper vijf procent. Op een aantal diesellijnen rijden nu al volledig rookvrije treinen.
De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) is tevreden over de plannen van de NMBS. De BTTB, die eerder al de slechte afscheiding tussen de rokers- en niet-rokerscompartimenten laakte, vindt het rookverbod overigens een normale evolutie. "De jongste jaren vond er een evolutie plaats naar rookverbod in treinen en vliegtuigen. Het gaat om een trend waarin we ons helemaal kunnen vinden", aldus een woordvoerder.
In Nederland geldt vanaf 2004 een totaal rookverbod in openbare ruimten. De Nederlandse Spoorwegen (NS) namen eind april al maatregelen om roken in de trein geleidelijk te verbieden. Volgens Het Nieuwsblad zou de NMBS donderdag met haar plan tegen het roken uitpakken. Dat is tevens de actiedag van de Vlaamse Liga tegen Kanker die dit jaar in het teken staat van het passief roken. Volgens de Liga raakt 72 procent van de Belgen geen sigaret aan. Toch worden we op verschillende plaatsen gedwongen om mee te roken. Jaarlijks zouden 2.200 Belgen sterven door de rook van anderen.
Hoofdpunten
Appeltans kiest voor topadvocaat (en legt zo strategie al op tafel)
Minister Demir scherp voor stad Genk: “Erkenning moskeeën is nachtmerrie”
Papa van Sanda Dia toont de vuile schoenen van zijn zoon: “Dit is het enige wat me nog rest van hem”
Afscheidnemende Frank Deboosere sinds jaar en dag getrouwd met Hamontse ‘weervrouw’