Slechts twee 'buitenlanders' in selectie van Leekens

BRUSSEL -

«De periode van experimenteren is voorbij. De twintig jongens die ik nu oproep, zullen de basis vormen van de definitieve selectie voor Euro 2000.»

Wim VOS

BR>Met die woorden stelde bondscoach Leekens de spelerskern voor die het woensdag in Brugge opneemt tegen Finland. Opmerkelijk: Leekens bouwt verder op de groep die de Azië-trip maakte en kiest voor een mix van ervaring en jong talent. Er niet bij zijn Oliveira en Boffin.

«In Azië heb ik de teamspirit en de

ambiance

teruggevonden die ik ook tijdens de aanloop naar het WK in Frankrijk zo apprecieerde», sprak Georges Leekens. «Daar zag ik opnieuw jongens die zich wilden bewijzen, die trots waren dat ze in de trui van de nationale ploeg mochten spelen. Dat beviel mij enorm. Waarom zou ik hen dus niet opnieuw mijn vertrouwen geven? Te meer omdat de groep toen fel verjongd is. Dat wil ik zo houden en daarom zijn jongens als Hoefkens en Cavens er opnieuw bij. Ik sluit zelfs niet uit dat er de komende maanden nog jongeren bij de kern komen. Als Hans Somers en Filip Daems zich blijven manifesteren bij Lierse én bij de nationale beloften, maken ze een goede kans.»

Strupar

De enige nieuwkomer in de kern is Gouden Schoen Branko Strupar, pas genaturaliseerd tot Belg en meteen geselecteerd voor de nationale elf. Leekens: «Al zal ook hij moeten ervaren dat spelen bij de nationale ploeg iets anders is dan spelen bij je eigen club. De druk is zoveel groter. Ik vraag mij af hoe hij hierop zal reageren. In de Europese wedstrijd tegen Maribor, waar hij ook onder druk stond, zag ik bij voorbeeld dat zijn vrije trappen niet kwamen zoals we van hem gewend zijn. Afwachten dus.»

Buitenlanders

Vidovic is er door een blessure niet bij. Nog opvallend is dat de hele kern slechts twee 'buitenlanders' telt: Johan Walem en Marc Wilmots. Luis Oliveira en Danny Boffin werden aan de kant gelaten. «Luis zou ik op dit moment geen plezier doen met een selectie. Hij heeft de jongste interlands niet gebracht wat van hem verwacht mag worden en komt bij Fiorentina voorlopig niet aan spelen toe. Bovendien is de Italiaanse competitie nog niet bezig. Boffin daarentegen is momenteel wel ijzersterk bezig bij Metz, maar centraal in het middenveld heb ik voldoende spelers en ik wilde het evenwicht in de groep niet verstoren.» Over andere afwezigen - Léonard, Genaux, Crasson - ging Leekens niet in detail, wel liet hij duidelijk verstaan dat hij geen oproerkraaiers meer in de kern zal dulden. «Ik heb er geen probleem mee als spelers met mij van mening verschillen, maar dat ze met hun uitspraken of handelwijze de groepssfeer aantasten, kan ik niet toestaan. Intelligentie en teamspirit zijn voor mij essentiële selectiecriteria. Sommige spelers hebben dat al mogen ervaren», verwees hij naar de definitieve verwijdering van De Bilde en Claessens.

Blijft tot slot de manier waarop Leekens de wedstrijd tegen Finland zal aanvatten. Veel wilde de bondscoach niet kwijt, tenzij «dat de verjonging ook in de basiself zichtbaar zal zijn».