Erfelijk virus mogelijke oorzaak van borstkanker

HASSELT -

Wetenschappers hebben een virus opgespoord dat mogelijk borstkanker kan veroorzaken. Het virus is vreemd genoeg niet besmettelijk maar wel erfelijk. Volgens het Amerikaanse team onderzoekers draagt 20 tot 30 procent van de bevolking dat kwalijke virus, waardoor sommigen vatbaarder zijn voor borstkanker. Er wordt daarom gezocht naar een succesvol vaccin.

St.G.

BR>Professor Robert Garry zei op het 11de Internationale Congres Virologie in Australië dat het virus een «belangrijke vondst» was. Maar hij gaf toe dat zijn studie slechts gericht was op een kleine groep vrouwen en dat verder onderzoek noodzakelijk was. Robert Garry: «Als het klopt dat het gevonden virus een rol speelt bij menselijke borstkanker, dan hebben we meteen een houvast om grondig uit te pluizen. Want tot nog toe kunnen we alleen borstkanker vaststellen na ontwikkeling, terwijl we natuurlijk willen voorkomen. Maar goed, het gaat om een virus, dus waarschijnlijk moeten we een vaccin kunnen maken.»

De zoektocht naar het gevonden virus begon in de jaren '40. Wetenschappers ontdekten toen een virus dat bij muizen blijkbaar borstkanker veroorzaakte. Maar zoeken naar een menselijke tegenhanger vergde enorm veel tijd. «Een speld in een hooiberg, als je bedenkt dat zo'n 50.000 gelijkaardige virussen kunnen leven in het menselijke lichaam.»

Gesofisticeerde technologie vergemakkelijkte het onderzoek en het verdachte virus werd gevonden in een groot aantal gevallen van borstkanker en goedaardige tumors. Wetenschappers onderzochten 30 stalen weefsel van borstkankerpatiënten en troffen het virus 25,5 keer aan (85%). In stalen gezond weefsel komt het virus normaal maar één op vijf keer voor (20%). «Dus moet dat virus bijna verantwoordelijk zijn voor een aantal gevallen van borstkanker,» aldus professor Garry.

Britse experten zijn enthousiast over het gevonden virus. «Het is een fascinerende observatie. Interessant ook om te onderzoeken of die resultaten terug te vinden zijn bij de Europese bevolking. Een vaccin zal wel alleen maar redding bieden als het virus enkel actief is in de borstkankercellen.»