«Af en toe een stunt»

HASSELT -

Vrijdagavond ging ook in de Bundesliga de bal aan het rollen. Met Schalke-Bielefeld komen zaterdagmiddag om 15.30 uur alle vier Belgen in de Bundesliga al meteen tegen mekaar uit. Geen van beide clubs krijgt een favorietenrol toegeschreven in Duitsland. Landskampioen Bayern München, Leverkusen en Dortmund lijken de voornaamste gegadigden voor de titel. Schalke mag al tevreden zijn met een Europese plaats.

M.G./K.G.

BR>

In Engeland mogen de voetbalclubs dan misschien het geld door ramen en deuren smijten, ook in Duitsland werd geen rem gezet op de transferbudgetten. Dortmund pompte bijvoorbeeld één miljard aan vers spelersbloed in de club. Samen met Leverkusen moeten de Borussen straks ook de voornaamste belager worden van Bayern München. De onfortuinlijke nummer twee uit de Champions League wordt wel opnieuw als torenhoog favoriet naar voren geschoven, maar de kloof met de andere kandidaten zal beduidend krimpen. Vorig seizoen fietste de club van Franz Beckenbauer nog met een voorsprong van vijftien punten naar de titel. Hamburg, dat al enkele seizoenen aan een nieuw elftal knutselt, lijkt stilaan klaar met de ruwbouw en wordt als voornaamste outsider aanzien.

Wat met Schalke, de club van het Belgische trio Van Kerckhoven-Wilmots-Goossens? Na een tegenvallende campagne willen de

Königsblauen

op zoek naar eerherstel en een Europees ticket. Ook Van Kerckhoven, die na zijn buikspierblessure Büskens niet uit de basis krijgt gespeeld, is tuk op revanche.

«Aan de titel willen we niet denken, maar de opdracht is wel duidelijk. Schalke wil komend seizoen opnieuw Europees voetballen. Na het behalen van de Uefacup ging het stijl bergaf. Nu is het opnieuw de hoogste tijd om successen te boeken. De concurrentie is moordend binnen onze kern. De club kocht voor vijfhonderd miljoen aan nieuwe spelers. Dat moet straks renderen, want anders zit je op termijn natuurlijk met een probleem.»

Behoud

Schalke opent de competitie straks tegen Arminia Bielefeld. Met een gemotiveerde Jacky Peeters in de basis.

«Ons doel dit seizoen is duidelijk: wij willen zo snel mogelijk het behoud verzekeren,» vertelt Peeters. «Met af en toe een stunt. Waarom al niet meteen in Schalke? We hebben er niets te verliezen, de thuisploeg zal het spel moeten maken. Het wordt wel afwachten hoe we reageren op een sterkere tegenstrever. Vorig seizoen speelden we voortdurend op de helft van de tegenstrever, nu moeten we het intitiatief uit handen geven. Of dat een voor- of een nadeel is valt nog af te wachten. In de voorbereiding hebben we namelijk geen enkele keer tegen een sterkere tegenstrever gespeeld.»

De Lozenaar is in elk geval klaar voor zijn debuut in de Bundesliga.

«Op de eerste dag van de voorbereiding heb ik mijn enkel verzwikt. Daardoor had ik een lichte achterstand. Maar die is intussen weggewerkt. We spelen achteraan in dezelfde opstelling, ik speel dus centraal in de verdediging. Ik hoop dat ik er zoals vorig seizoen af en toe eens kan uitkomen. Ik verwacht veel van dit seizoen, elke week voor zo veel volk spelen, dat moet een enorme belevenis worden.»

In de maandagkrant krijgt u een ruime reportage over Schalke 04-Bielefeld.