«Geen extra-spits nodig»

SINT-TRUIDEN -

«Vijfhonderd meter van mijn deur zijn wegwerkzaamheden bezig. Jongens met wie ik vijf-zes jaar geleden nog in weer en wind op de werf stond, trekken er kabels door de grond. Wanneer ik om acht uur-halfnegen naar Sint-Truiden vertrek, hebben zij er al bijna drie uur opzitten. Meer hoef ik niet om te weten hoe goed een profvoetballer het heeft. Dan weet ik weer vanwaar ik kom.»

André PUTZEIJS

BR>Filip Fiers, dertig sinds 26 mei, komt elke dag vanuit Zele naar Limburg. Hij weet hoe het

andere

leven in mekaar zit. Voor hem is profvoetbal echt een feest. Met als, voorlopig, toetje het vorige seizoen. Toen scoorde de Wase sfeermaker vijftien doelpunten voor STVV. Vanavond tegen Geel hoopt Fiers een nieuwe reeks op te starten.

«Toch vind ik het fout, te zeggen dat ons seizoen pas nu begint», komt Filip nog even terug op de met 4-0 verloren openingsmatch in Brugge. «Als we daar even goed hadden gespeeld als vorig jaar, hadden we nu misschien al één punt. Nu had Brugge niet echt veel moeite om ons opzij te zetten. Gelukkig volgen twee thuismatchen tegen Geel en Lokeren. Ook ploegen die hun eerste match verloren en die zeker op verplaatsing in de eerste plaats aan verdedigen zullen denken. Makkelijk wordt het dus niet. Maar we hebben geen keuze, we moeten tweemaal winnen. Dan zijn we vertrokken.»

Vijftien goals

Winnen: dat betekent doeplpunten scoren. En daar hebben ze in Sint-Truiden Filip Fiers voor. Vorig jaar vijftien stuks, en nog was niet iedereen tevreden.

«Over de andere spelers en de supporters heb ik geen klagen. Maar voor heel wat journalisten waren mijn goals maar

zo en zo

. Ik weet zelf ook wel dat ik technisch geen superman ben, maar moeten de media het bijna altijd hebben over

rommeldoelpunten

? Voor mij is een doelpunt maken nog altijd belangrijker dan de manier waarop dat gebeurt.»

Toch hoorde je ook binnen de club nog niet zolang geleden dat STVV best uitkeek naar nog een tweede,

diepe

, spits.

Fiers: «Dat heeft wel wat op m'n zenuwen gewerkt, het was alleszins niet van aard om mijn zelfvertrouwen op te krikken. Ik heb er dan ook met de trainer over gesproken. Als hij wil, kan ook ik de bal negentig minuten kaatsen. Maar dan scoor ik geen vijftien goals. Ik praat natuurlijk voor m'n eigen winkel, maar ik zie geen reden om nog een extra-aanvaller te kopen. En dat hoop ik zo snel mogelijk op het veld te bewijzen. Door zelf weer te scoren.»

Bang

Met opnieuw vijftien doelpunten als objectief? Vorig jaar gingen ze er vlot in.

«Dat mocht ook wel, na zo'n

klotejaar

bij Gent waar ik door Johan Boskamp amper in de basiself werd gezet. In Sint-Truiden stond ik maar één keer niet aan de aftrap. Door drie gele kaarten miste ik de match in Genk. Voor de rest was ik er altijd bij en dat geeft vertrouwen. Het deed me eindelijk ook weer plezier beleven aan het voetbal. En als je dan af en toe ook nog scoort... Als 't kan, mogen het er nu nog wat meer zijn dan vijftien. Maar dat kan ik niet alleen, dat is alleen mogelijk als de ploeg weer draait zoals vorig jaar. Iedereen vindt elkaar stilaan blindelings, dus dat moet kunnen. Aanvallend lijkt Verjans mij Englebert waard, verdedigend vind ik Gunther sterker. De groep is dus zeker niet verzwakt.»

Bijna wél, want bij de eerste training ontbrak een niet onbelangrijke pion...

«Ik kwam inderdaad te laat terug uit vakantie. Ik meende het goed, maar het was een blunder. Ik was geblesseerd en wilde dat rustig laten genezen. Maar het bestuur had gelijk: dat had net zo goed op ons trainingskamp gekund. Ik heb zelf aangedrongen op een gesprek, ik kreeg een boete en er is niks van blijven hangen. Dat hoop ik toch.»

Door die Intertoto-competitie herbegon Sint-Truiden wel erg vroeg. Straks een handicap?

«De vakantie was inderdaad vlug voorbij. Maar het hoeft geen nadeel te zijn voor het verloop van de competitie. Dat hangt vooral af van de manier waarop je die vroege start neemt. Ik hoop alleszins dat ons bespaard blijft wat Lommel en Harelbeke vorig jaar overkwam. Bij Charleroi heb ik het zelf trouwens al eens meegemaakt, dat we na zo'n vroege aanloop in de tweede ronde van de competitie met een resem geblesseerden sukkelden. Gelukkig heeft STVV een ruime kern. Met jongeren die goud in de voeten hebben. Als die jongens die voeten nog een tijdje stevig op de grond houden, ga je nog van hen horen.»