Martin Cotar zorgt voor eerste Kroatisch goud

EK tijdrijden beloften

A.P.

BR>

LISSABON -

Vijf-zes jaar geleden nog totaal onmogelijk, nu gewone kost: in Lissabon stond vrijdagmiddag een jonge Kroaat met de gouden medaille op het podium na het EK-tijdrijden voor beloften. Kroatië, is de fiets daar al uitgevonden? Ja dus, en Martin Cotar kan er nog snel mee rijden ook. Hij bezorgde zijn land vrijdag de allereerste gouden medaille op een internationale wielercompetitie.

Op een erg lastig parcours, met tweemaal een helling van drie kilometer en dus niet meteen wat je meestal van een chronocircuit verwacht, fietste Cotar - vorig jaar in Valkenburg was hij 16de op het tijdrit-wk - zeven seconden sneller dan de Engelsman Charly Wegelius. De Fransman Nicolas Fritsch was derde op 33".

Jan Kuyckx en Stijn Devolder kwamen een heel eind achterop. De Limburger verloor drie minuten op dertig kilometer en was 30ste van de 60 deelnemers. Devolder kreeg nog een minuut meer aan de broek en werd 40ste.

Bondscoach José De Cauwer: «Jan en Stijn zijn nog jong, ze mogen nog tweemaal aan zo'n EK deelnemen. Maar ze weten nu wel dat er nog veel werk aan de winkel is. Als ze per jaar één minuut achterstand wegwerken, en dat kan door gerichte training, staan ze over twee jaar

bij de mensen

.

De mindere prestatie van mijn mannen komt niet onverwacht. Ze reden een goede eerste ronde, maar de tweede klim was te lastig. Devolder werd dan nog bijgehaald door een Rus en was toen helemaal de moed kwijt. Terwijl je dan juist moet aanklampen. Maar daarom ben ik er, om hen dat te leren. Ook ik heb dus nog werk voor de boeg.»

Als het parcours toch zo zwaar was, kon de coach dan geen anderen selecteren?

«Met Kuyckx en Devolder koos ik voor de toekomst. En waar vind ik betere jonge Belgen? Staf Scheirlinck kan dit, maar hij zit momenteel in een zwart gat. En Gert Steegmans allicht ook, maar pas over een jaar of twee. Je mag de dingen ook niet forceren, daar wordt ook niemand beter van.»

Misschien kan De Cauwer zondag, na het weg-EK, wél weer lachen?

«Dat hoop ik toch. Maar we zijn wel slecht begonnen, op training is Kleynen zwaar gevallen. De dokter moest een wonde aan de rug hechten. Maar Steven is een taaie, die zet zich daar wel overheen.»