Alle ogen gericht op Brazilianen

OOSTENDE-

Op de eerste dag van de hoofdtabel in het wereldkampioenschap Beachvolley sneuvelden de drie Belgische combinaties die vrijstelling van het kwalificatietornooi genoten hadden. Alleen Delange/Kempenaers mochten drie keer tussen de lijnen. Voor Ix/Braeckmans en Delfosse/Ceyfs was het liedje al na twee strofen uit.

BR>De Belgische kampioenen Delanghe/Kempenaers, die de ochtend openeden met 6-15-verlies tegen de Russen Karasev/Sayfulin, gaven in hun herkansing de Portugezen Maia/Miguel Soares op hun broek: 15-6. Tegen de Amerikaan Kiraly, goed voor Olympisch goud in Atlanta, en zijn landgenoot Johnson moesten ze echter het hoofd buigen: 2-15. Delfosse/Ceyfs verloren tegen de Zwitserse broers Laciga (7-15) waarna ze tegen de Duitsers Ahmann/Hager twee puntjes meer (9-15) scoorden. De tandem Ix/Braeckmans ging tegen de Noren Kjemperud/Hoidalen al na 20 minuten 6-15 onderuit. In hun tweede match volgde de totale vernedering, 1-15 tegen de Tsjechen Palinek/Lebl. Deze Oost-Europeanen hadden zich via het kwalificatietornooi voor de hoofdtabel geplaatst. Tony Lebl is de 19-jarige zoon van het volleygezin Lebl (ex-Roeselare) en Leblova (ex-Hermes Oostende).

Zestien ploegen blijven over voor de twee finaledagen, zaterdag (19 uur) en zondag (10 uur) op het sportstrand ter hoogte van het Thermae Palace Hotel. Slechts één van de vier Oostendse manches eindigde niet in een Braziliaans feestje. Vorige zomer maakten de Portugezen Maia en Brenha een einde aan deze Zuid-Amerikaanse hegemonie. Het duo Zé Marco/Emanuel zegevierde in 1995 en 1997. Toen de vrouwen in 1996 in Oostende een WK-manche afwerkten, joegen Jackie Silva en Sandra Pires de Braziliaanse vlag opnieuw naar de hoogste mast. Het is best mogelijk dat Brazilië zondagmiddag een vierde keer de anderen in het zand van Oostende doen bijten. De formatie Emanuel/Loiola is torenhoog favoriet want beide Brazilianen wonnen dit jaar al zes manches waarva de vijf jongste tornooien. Nooit voorheen domineerde een duo zozeer de Worldtour.