Stenencirkel op Schots eiland is ouder dan Stonehenge

Op het Schotse eiland Lewis is een stenencirkel ontdekt die ouder is dan Stonehenge. De stenencirkel met de naam "Na Dromannan" zou zo'n 5.000 jaar oud zijn. Dat heeft Colin Richard, leider van het Britse onderzoeksteam en professor aan de universiteit van Manchester, gezegd.

Belga

De cirkel is 30 meter lang en werd gevonden bovenop een steengroeve. De stenen uit de cirkel, sommige meer dan vier meter hoog, zijn zelf afkomstig uit de steengroeve. "Het is de enige stenencirkel die we op een steengroeve hebben gevonden en het is mogelijk dat de cirkel bedoeld is als een soort herdenkingsmonument voor de heiligheid van de site", zo verklaarde Richards aan de Britse krant The Independent. "Dat heeft ertoe geleid de functie van de cirkels opnieuw te evalueren", aldus Richards.

"De oorsprong van de stenen en het feit dat ze van de ene plaats naar de andere werden gebracht, lijken belangrijker dan de stenen zelf", zo verduidelijkte Richards.

"Er zijn weinig stenencirkels die in zulke goede staat verkeren en ik heb er ook nog nooit een van dit type gezien. Het moet het toerisme alvast ten goede komen", aldus nog Richards.

Rond 3.700 vóór Christus werd begonnen met de bouw van de cirkel. Het precieze doel van dergelijke rotsstructuren is al lang een bron van controverse. Volgens sommigen zijn het religieuze plekken of begraafplaatsen. Anderen denken dan weer dat de cirkels dienst deden als astronomische instrumenten.