Champagne vindt geld om lonen te betalen

SINT-TRUIDEN -

De werknemers van de firma Champagne in Sint-Truiden blijven ook aanstaande dinsdag, na het verlengde weekend, aan de slag. Dat is vrijdagavond beslist tijdens een personeelsvergadering. Het bedrijf legt dus niet de boeken neer. De directie heeft gisteren ook de achterstallige lonen van juli en het vakantiegeld betaald. Het geld daarvoor is afkomstig van klanten die al een gedeelte van de geleverde werken hebben betaald. Tegelijkertijd werd een interimmanager aangesteld.

Guido CLOOSTERMANS/Johnny PUT

BR>Die moet gedurende de hospitalisatie van Jan De Clercq zorgen voor de continuïteit in de bedrijfsleiding. Naar verluidt wordt er gezocht naar ruim 110 miljoen om het bedrijf draaiende te houden. De directie zet inmiddels haar hoop op de beroepsprocedure tegen de beslissing van de handelsrechtbank om geen concordaat toe te kennen.

De directie van Champagne vecht de beslissing van de handelsrechter van Hasselt aan omdat die niet voldoende gemotiveerd zou zijn en omdat de directie vindt dat het bedrijf wel degelijk levensvatbaar is. Het is nu wachten tot de voorzitter van het Hof van Beroep in Antwerpen een datum bepaalt voor de behandeling van het beroep.

Voor het personeel blijft het elke dag bang afwachten. Volgens Alain Demessemakers hadden de meeste arbeiders en bedienden vandaag verwacht dat de boeken zouden worden neergelegd. «Maar gelukkig is dat niet gebeurd. Integendeel, we hebben zelfs ons loon uitbetaald gekregen. We kunnen dan ook niet anders dan de raad van bestuur verder krediet geven.» Eddy Gubbelmans: «Dat het geld dat ons vandaag is overgemaakt afkomstig is van klanten, bewijst toch wel dat zij nog vertrouwen hebben in de onderneming.»

Volgens vakbondssecretaris Peter Kunnen van het ACV is er echter dringend nodig aan nieuwe investeerders. «Alleen is het nog de vraag in hoeverre potentiële geldschieters met Champagne in zee willen gaan als er geen huisbankier achter het bedrijf staat. Bovendien doen er zich vroeg of laat liquiditeitsproblemen voor als er niet snel geld gevonden wordt. Als voordien tenminste het faillissement niet wordt gevraagd door een schuldeiser die dringend geld nodig heeft, want ook dat hangt ons nog als een zwaard van Damocles boven het hoofd.»

Toch is Champagne volgens de vakbonden een interessant bedrijf voor een investeerder. Het bedrijf heeft immers een goed gevuld orderboek met onder meer interessante opdrachten voor Telenet.