«Titel geen balsem op de wonde»

HASSELT -

Na een weergaloze wedstrijd overklaste Stefan Everts er vorig jaar in de GP al zijn tegenstanders. Zondag is de Keiheuvel in Balen, een echte klassieker in het genre, het even schitterende als moeilijke decor waarin de inters 250/500cc de slotmanche voor het Belgisch kampioenschap betwisten. Kandidaat nummer één voor de nationale titel is de wederoptredende Marnicq Bervoets, terwijl schaduwfavorieten Danny Theybers en Jacky Martens zonder de minste twijfel op de loer liggen om alsnog de Belgische kroon te pakken. Met verder ook nog ronkende namen als Everts, Smets, Bolley en Giesbers achter het starthekken, belooft het zondag in Balen opnieuw een spetter te worden. Moet er nog zand zijn?

Jacky STIJVEN

BR>Bervoets met 96 punten, Theybers en Martens puntgelijk met 67, zo liggen de kaarten voor aanvang van de slotmanche in Balen. Het lijkt een onoverbrugbare kloof, ware het niet dat Marnicq Bervoets sinds zijn handblessure, opgelopen na Kester, al bijna zes weken niet meer op de motor heeft gezeten. Na een trainingstest op donderdag verklaarde de Palenaar zich echter klaar om te starten. «Ik kan 15 à 20 minuten rijden en er is wel degelijk beterschap, maar vooral als ik moet corrigeren komt de pijn weer opzetten. Hopelijk kan ik het tot het einde bolwerken en krijg ik geen dikke armen, want de GP van België volgende week in Nismes, is belangrijker. En al is een Belgische titel uiteraard mooi meegenomen, het is voor mij toch geen balsem op de wonde», aldus de 5-voudige kampioen van België.

Mister Keiheuvel

Zijn wonden likken deed ook Danny Theybers, die vorige week een voetblessure opliep. «Het is voor ons team echt huilen met de pet op geweest, maar met de laarzen van Joël aan mijn voeten - maatje 46 in plaats van 44 - heb ik donderdag toch kunnen trainen. Ik hoop alleen dat ik zondag niet mijn voet achteruitplooi, want dan is het over en out. Marnicq heeft weliswaar aan één reeks genoeg, maar de omloop ligt me en ik zou ook nog wel eens graag een titel vieren. Is altijd goed voor de uitstraling. Maar let op, als we alle drie uitvallen, gaat de titel misschien nog wel naar een ander piloot.»

Maar wie ook Belgisch kampioen wordt, hij zal zondag altijd voorbij Mister Keiheuvel, Jacky Martens moeten. Martens, die er onlangs 36 werd, schreef zijn naam al zes keer op de erelijst in Balen en krijgt nog steeds kippenvel als hij het zand onder zijn banden hoort schuren. «Leeftijd, dat is iets dat tussen de oren zit. Ik voel me momenteel net een prille dertiger en vind op de Keiheuvel een parcours naar mijn hart: heel zwaar, maar eerlijk. Mens en machine moeten tiptop klaar zijn, anders word je er weggereden. Ik verwacht dat kwart- en halfliters dicht bij elkaar zullen strijden en dat het publiek de grote winnaar gaat worden. Alleen jammer dat de reeksen slechts 30 minuten duren, maar ik ga ervoor. Voor mij betekent een Belgische titel nog iets.»

In de 125CC is de titelstrijd zondag nog niet gestreden. Na Balen volgt er immers nog een manche in Orp-le-Grand. Ook de Italiaan Claudio Federici, tweede in de WK-tussenstand, verschijnt in Balen aan de start. Hij komt er proefstomen voor de GP van Duitsland, die ook op een zandparcours gereden wordt.