Harry Potter steekt Günter onder het Grass

Tovenaarsleerling Harry Potter uit de jeugdboeken van de Schotse schrijfster Joanne K. Rowling klinkt de Duitsers bekender in de oren dan hun bloedeigen Nobelprijswinnaar literatuur Günter Grass. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde online-studie van internetboekhandelaar Amazon.de.

Belga

Uit de studie bleek dat meer dan 97 procent van de ondervraagden weet wie het jonge fictieve genie Potter is, terwijl "slechts" 92 procent de schrijver van 'De Blikken Trommel', 'Mijn Eeuw' en meer van dat fraais kent. Voorts bleek dat de buiten de Duitse landsgrenzen volslagen onbekende Daniel Küblböck (finalist van de Duitse editie van 'Idool') dubbel zo bekend is als de eveneens buiten Duitsland nagenoeg onbekende federale minister van Onderwijs (Edelgard Bulmahn van de SPD).

De enige die qua bekendheid in de buurt komt van de literaire leerling-tovenaar is bondspresident Johannes Rau. Maar van iemand als Thomas Bernhard, één van de grootste kanonnen van de 20ste eeuwse Duitstalige literatuur, heeft amper 15 procent van onze oosterburen ooit gehoord.