Privé-museum over koningin Astrid in Leopoldsburg

In Leopoldsburg is vrijdag een museum geopend dat gewijd is aan wijlen koningin Astrid en aan de Dynastie. Het gaat hier, in tegenstelling tot het Brussels museum van de Dynastie, om een privé-initiatief en kreeg de naam "Mijn koningshuis" mee. Het was vrijdag precies 68 jaar geleden dat koningin Astrid overleed bij een auto-ongeval in Zwitserland.

Belga

Het museum herbergt de persoonlijke collectie kunstwerken, foto's, voorwerpen en memorabilia in verband met het koningshuis van Astrid Bammens uit Dessel. Ze richtte daarvoor de vzw Astrid-Bammens-Collectie op die werd goedgekeurd door het Hof.

Het leven van koningin Astrid, de moeder van koning Albert, vormt de rode draad in haar verzameling. Maar Bammens zegt met haar museum ook hulde te willen brengen aan koning Albert, die tien jaar koning is, en aan de overleden koning Boudewijn.

Het pronkstuk van het museum moest een chocoladen versie van het koninklijk paleis worden, maar door het erg warme weer van de afgelopen weken liep dat mis. Want het collectiestuk smolt en kon niet meer hersteld worden.

Vanaf januari zullen bezoekers ook de mogelijkheid hebben om in de "Royal Suite" van het museum te overnachten, een appartement met een antiek hemelbed.

Het museum gaat op 30 augustus open voor het grote publiek en is elke week te bezoeken van dinsdag tot zondag, van 12 tot 19 uur.