Culinaire Verenigde Naties deze week in Parijs

Als het klopt dat je bent wat je eet, dan is de groep mannen en vrouwen die deze week in Parijs verzameld was, uniek geplaatst om de evolutie van de internationale politiek in een bepaalde richting te kneden. De Franse hoofdstad ontving immers de "Club des Chefs des Chefs d'Etat (CCC), de club van mensen die koken voor wereldleiders.

Belga

Uit het Witte Huis was Walter Scheib, de kok van VS-president George W. Bush en CCC-voorzitter, naar Parijs afgereisd. Uit de keuken van het Elysée nam Joel Normand aan de bijeenkomst deel. Normand is al sinds de jaren zestig de chef-kok van de Franse presidenten. Deze week trad er ook een nieuw lid tot de club toe: Mark Flanagan, die onlangs de nieuwe hoofdkok werd voor Queen Elisabeth.

Al meer dan een kwarteeuw organiseert het culinaire gezelschap bijeenkomsten waarop de leden anekdotes en recepten uitwisselen. "Presidenten en koningen komen en gaan, maar de chefs blijven", aldus Gilles Bragard, de Franse couturier die de CCC in 1977 oprichtte en sindsdien elke bijeenkomst bijwoonde.

"Laten we eerlijk zijn. Op vele topmeetings tussen wereldleiders kan het er zenuwachtig aan toe gaan", zegt Bragard. "Een goede maaltijd kan een belangrijke rol spelen om hen samen te brengen". Normand, die voor elke Franse president sinds Charles de Gaulle heeft gekookt, valt hem bij. "Ik heb medewerkers van presidenten tegen me horen zeggen: Dankzij jou zijn we er in geslaagd een verdrag te laten ondertekenen".

De kans is groot dat de verzamelde koks in hun loopbanen meermaals getuige waren van belangrijke politieke beslissingen. Maar wie bij de CCC op zoek wil naar sterke verhalen of pikante details over deze of gene geopolitieke zet, is aan het verkeerde adres. De clubleden zweren immers bij diplomatie en discretie. Het enige wat journalisten van Walter Scheib konden ontfutselen, is dat president Bush tijdens de Frans-Amerikaanse crisis rond Irak frieten op het menu hield.

Deze voorbije week stond in het teken van meer vergelijkingen en vooral ontspanning. Zo reisden ze al naar Cognac om er Remy Martin te proeven, naar de markt van Rungis bij Parijs en naar Champagne. Ze werden ook ontvangen door Bernadette Chirac, de vrouw van de Franse president.

Het enige haar in de boter was een incident op woensdag, toen een Frans tv-programma met een verborgen camera een nep-Bernadette Chirac liet opdraven. De vrouw moest Scheib ervan overtuigen op het Elysée te komen werken, zogezegd omdat haar man de Franse keuken beu was en meer zin had in hamburgers. Volgens de krant "Le Parisien" reageerde de kok enthousiast, tot hij doorhad dat hij in de val was gelopen en zich behoorlijk opwond. Het Witte Huis werd gecontacteerd en een diplomatieke rel nipt vermeden.