Mario De Clercq massaspurtwinnaar

BUGGENHOUT -

De renners legden de twee grote ronden van elk 40 kilometer in wandeltempo af. Het gemiddelde bedroeg toen amper 35 kilometer per uur. «Het was aartsgevaarlijk rijden op die omlopen. Overal stonden geparkeerde wagens, er was tegenliggend verkeer, kortom dit was niet veilig. Heel wat renners wilden voet aan de grond zetten. Ik ben dan tot bij de koersdirecteur gereden en heb het standpunt van de renners uitgelegd. De organisator heeft dan ingegrepen en dan zijn we echt beginnen koersen», vertelde Michel Vanhaecke die zich als woordvoerder van de renners opwierp.

I.E.

BR> In de laatste 80 kilometer gebeurde er echter ook niet veel. De Zweed Ekström en Jurgen Vandewalle reden enkele kilometers voorop maar werden door de Ipso's teruggepakt. Een uitval op 30 kilometer van het met Pankov, Rivera, Guns en Hans De Clercq leverde ook niets op. De Ipso-ploeg hield de zaak gesloten. Uitvallen van Karl Pauwels en Hans De Meester veranderden daar niets aan. Massaspurt dus en dat was een kolfje naar de hand van de Palmans ploeg.

«Gert Vanderaerden draaide als eerste in de laatste bocht, Hans De Clercq als tweede en ik in zijn wiel. Mijn ploegmakkers konden me het niet makkelijker maken,» vertelde spurtwinnaar Mario De Clercq de laatste honderden meters nog eens uit. «Nu Niko Eeckhout enkele weken mag rusten kan ik mijn kans gaan in de spurt. Anders heb ik er geen moeite voor om mijn kansen op te offeren. Dinsdag start ik in Zottegem en nadien is er de Ronde van Nederland. Tegen dan moet mijn conditie perfect zijn om met vertrouwen het veld in te gaan», besloot De Clercq die zich niet kon herinneren dat hij ooit een massaspurt voor de eerste plaats had gewonnen in zijn loopbaan.