Charleroi en Oostende voor Supercup

BASKETBAL

BR>Charleroi en Oostende dingen zondagavond fanatiek naar de Supercup. Vooral Oostende zint tegen de eeuwige concurrent op eerherstel. De kustploeg werd in de competitie murw gezet door kampioen Charleroi. Ook in de bekerfinale verkeek Oostende zich op de mannen van coach-Bozzi. Een hoop nare herinneringen dus die zondagavond vanaf 20 uur in de Knokse sportzaal 'de Stormmeeuw' kunnen worden weggewist. Vraag is echter hoe? Oostende-coach Lucien Van Kersschaever moet van een ongeveer compleet nieuw tiental een ploeg kneden. Het Supercup-duel krijgt extra pigment door de aanwezigheid van Goethals en Jerome. De twee speelden vorig jaar nog voor Oostende en tekenen nu vrolijk present met Charleroi.

Daniel Goethals maakt heroptreden

Tien weken na een operatie aan de achillespees van de linkervoet maakte Daniel Goethals (ex-Oostende, nu Charlerloi) zijn heroptreden in een oefenmatch tegen Hoei. Goethals is dan ook van de partij zondagavond (Knokke, 20 uur) in het Supercupduel tussen Charlerloi en Oostende.

Wijzigingen beker van Limburg

De provinciale kalendercommissie meldt twee wijzigingen met betrekking tot de beker van Limburg basket: de wedstrijd As-Helchteren gaat zaterdag 14 augustus om 10.30u door en de wedstrijd Maasmechelen C-Alken is verschoven naar dinsdag 17 augustus om 19u.

VOLLEYBAL

Nederlaag voor Belgische juniores

De Belgische vrouwenploeg juniores heeft donderdagavond met 3-1 (24-26, 25-17, 25-16, 25-14) verloren van Italië op het Achtlanden-tornooi van Mulhouse. In het klassement staan de Belgen in groep A op een derde plaats (4 ptn), achter Italië (6) en Frankrijk (5).

BOKSEN

Diallo Beste Belgische bokser

De Belgische Boksfederatie heeft zoals verwacht Lansana 'Bea' Diallo verkozen tot beste bokser van 98-99. Over de beste vrouwelijke bokser bestond ook al geen twijfel: Daniella Somers. 'Béa' Diallo verdedigde op 14 november 1998 met succes zijn intercontinentale IBF-titel in de middengewichtklasse in Conakry, de hoofdstad van zijn geboorteland Guinee. De Amerikaan Bleakley gaf op in de derde ronde. De beste Belgische vrouwelijke bokser is Daniella Somers, de wereldkampioene bij de lichtgewichten bij de IWBF. De beste Belgische belofte aan Vlaamse zijde is de Belgische kampioen bij de half-zwaargewichten: Abdul Ismaël. Aan de Waalse zijde werd Alexandre Pollizi verkozen.

KARATE

Grilli beste Belgische karateka

De Belgische Karate-federatie (BKF) heeft de laureaten bekendgemaakt voor de titel van beste karateka van het jaar. Bij de mannen is de jonge Belgische kampioen bij de zwaargewichten (+80 kg) Dean Grilli (20) uitgeroepen tot beste Belgische karateka. Bij de vrouwen was Joëlle Cleys (23) de laureate. Zij werd dit jaar Belgische kampioene bij de lichtgewichten (-60 kg) en haalde twee keer goud op de open van Parijs: zowel in de kata als de kumite. Bij de beloften viel de jonge Benjamin Bourgignon (17) in de prijzen, bij de meisjes mag supertalent Julie Debatty zich de Beste Belgische karateka noemen.

PAARDENSPORT

Jumping van Leisele

De eerste resultaten van de nationale jumpingwedstrijd in Leisele:

Intern. proef. 1,35m. (barema A 2 fases):

1. Lieven Devos op Pimpernel By Picobello 0 pt - 31.62; 2. Stanny Van Paesschen op Opim De Rêve 0 - 31.80; 3. Joris Meulemans op Petropolis 0 - 32.28; 4. Tanja Torgilsman op Amour 0 - 33.08; 5. Frederik Cattebeke op Dune des Champs 0 - 33.30; 6. Fabrice Galdini op Hadventure 0 - 33.73; 7. Bart Oelaerrs op Mobilis 0 - 34.15; 8. Niels Nanning op Ivamantis 0 - 34.18; 9. Wim Schröder op Eurocommerce St.Tropez 0 - 34.46; 10.Caroline Persson op Zarastro 0 - 35.30.

In de tweede fase:

Intern. proef 1,40m. (barema A gemengd): 1. Stanny Van Paesschen op Polidiktus O pt - 37.14; 2. James Peeters op Millar O - 37.70; 3. Danny Verheyen op O. de l'omme 0 - 38.84; 4. Dion Van Groesen op Jori's O - 41.73; 5. Colette Schick op Imiro 0 - 46.88; 6. Lieven Van Decraen op Lucky Sky 4 - 37.04; 7. Bart Olaerts op Jazz 4 - 38.46; 8. Joris Meulemans op Ohrid 4 - 38.94; 9. Niels Nanning op Padua 4 - 46.50; 10.Wim Schröder op Eurocommerce Monaco 6 - 49.32 na de barrage.

GOLF

Ireland Classic - De Vooght uitgeschakeld

Op het West of Ireland golf Classic in het Ierse Galway Beach is onze landgenoot Didier De Vooght er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de volgende ronden. De Kapellenaar, die een eerste ronde optekende in 72 slagen, pär, had voor zijn tweede ronde 75 slagen nodig wat er twee teveel waren. Vooral het dertiende hole werd hem fataal. Op de korte pär drie had hij zes slagen nodig. Voor de 24-jarige Zweed Eric Carlberg liep alles op wieltjes. Nadat hij de eerste dag een ronde lukte in 68 slagen deed hij de tweede dag nog beter met een ronde in 67 slagen. Met zijn totaal van 137 slagen heeft hij één slag voorsprong op de Engelsman Evans die de beste ronde van de dag realiseerde in 66 slagen.

Van Ryckeghem haalt net de cut

In het Engelse Milton Keynes waar het British Open Championship wordt betwist, heeft onze landgenote Valerie Van Ryckeghem zich kunnen plaatsen voor de twee finaleronden. Nadat ze tijdens de eerste dag een voortreffelijke eerste ronde in 72 slagen noteerde, moest ze tijdens de tweede dag genoegen nemen met een ronde in 75 slagen. Met haar totaal van 147 slagen haalt ze net de cut. Aan dit tornooi, waar de allerbeste golfspeelsters ter wereld aan deelnemen, was het de 25-jarige Deense Iben Tinning die de show stal. Met een eagle op het achttiende hole lukte ze een ronde in 68 slagen waarmee ze haar totaal op 137 slagen kon brengen. Ze heeft nu twee slagen voorsprong op de Zweedse Maria Hjorth die de beste ronde van de dag lukte in 68 slagen. Enkele topfavorieten zoals Karie Webb en Laura Davies haalden net als Van Ryckeghem maar net de cut.

Boeckx neemt goede start in de States

Onze landgenoot Jack Boeckx heeft in het Amerikaanse Little River, South Carolina, een goede start genomen tijdens het Coors Light Classic golftornooi. De 24-jarige Antwerpenaar tekende een eerste ronde op in 71 slagen, één onder pär, waarmee hij de 26e plaats bekleed. De eerste ronde werd onderbroken wegens een gebrek aan licht waardoor er nog een aantal spelers de eerste ronde moeten afwerken op de tweede dag. De Amerikaan Joey Maxon was goed voor een ronde in 66 slagen. Hij staat aan de leiding met één slag voorsprong op zijn landgenoot Greg Swaett.

Garcia verteert het beste de regen

In de Amerikaanse staat Illinois waar op de Medinah golfbaan van Chicago het US PGA Championship wordt betwist, heeft het 19-jarige Spaanse golfwonder Sergio Garcia de beste eerste ronde opgetekend. Garcia, die dit jaar zijn eerste seizoen als profspeler maakt, was begin juli reeds de beste tijdens het Murphy's Irish Open. Met een eerste ronde in 66 slagen, zes onder pär, evenaarde hij het baanrecord. Hij heeft hiermee twee slagen voorsprong op de Amerikanen Haas, Weir en Hays. De topfavorieten bleven tijdens de eerste ronde op de achtergrond. Zo tekenden de nummers één en twee van de wereld, Tiger Woods en David Duval, een ronde op in 70 slagen. De eerste dag van het tornooi werd vooral gekenmerkt door de miezerige weersomstandigheden waardoor een aantal spelers hun eerste ronde voor de aanvang van de tweede ronde moesten afwerken.