Rallycross: Kempenaars zitten in hoek waar klappen vallen

MAASMECHELEN -

De zesde manche van het Europees kampioenschap rallycross loste alle verwachtingen in. Het publiek vond massaal de weg naar het Duivelsbergcircuit in Opgrimbie en er was spektakel van de eerste reeks tot de laatste finale.

H.V.O.

BR>Kenneth Hansen won voor de derde opeenvolgende keer in België, maar ook de Belgen waren in Maasmechelen erg in hun sas. Jaak Franssen verraste de Europese top met een derde plaats, een prachtig resultaat.

Dankzij het regenweer in de eerste reeks draaide de wedstrijd uit op een triomf voor de Belgen. In de C-finale mocht Mark Van De Put het opnemen tegen

Mister Rallycross

Martin Schanche. De Noorderwijkse Escort-rijder werd in de laatste ronde van de baan gekegeld door landgenoot Donné.

"Ik ben tevreden dat de nieuwe motor het zo goed deed. Maar 13de of 15de, het maakt me niet zoveel uit, maar nu moet ik wel de zijflank herstellen", sakkerde hij.

Sterkens net niet

Regerend kampioen Jos Sterkens miste op een haartje na de A-finale, na een unieke tweede chrono in de eerste heat. Hij mocht vanop de pole starten in de B-finale, maar ging in het geweld kopje onder.

De toppers die hun dag nog wilden goedmaken startten met het mes tussen de tanden. Toen de 8ste plaats achter Opland en Sallström binnen leek, werd hij gewoon rondgetikt door de Fin Jokinen, zodat hij tevreden moest zijn met een 10de plaats.

"De Fin pakte me gewoon op mijn achterwiel en duwde me rond. Heel de achteras is krom. De toptien was mijn doel, maar er zat zoveel meer in", vertelde hij licht ontgoocheld.

Limburger Franssen pakte in de A-finale een derde plaats, voor zijn maatje Kuypers. De Nederlander reed zijn auto stuk op de Subaru van Franssen en kreeg hiervoor de zwarte vlag.

De strijd om de zege was al snel beslecht. Kenneth Hansen nam in de eerste ronde enkele meters voorsprong op titelrivaal Per Eklund en controleerde het gebeuren. De piloot van de Citroën Xsara won voor de derde opeenvolgende keer op het Duivelsbergcircuit.

Harde klap

Ronny Scheveneels werd vakkundig geëlimineerd door zijn Tsjechische rivalen. In de tweede reeks onderging hij de teamorders van het Czech National Team.

"Ik zat opnieuw achter Kalny, een grote rivaal voor de titel, en Bohacek. Die hield me op en liet het gat voor hem vallen. Toen ik hem passeerde, ging ik even dwars.

Bohacek zag zijn kans schoon, ging op het gaspedaal staan en ramde me de vangrail in. Ik klapte met mijn kin op het stuur. De schade was enorm: alle motorsteunen afgebroken, ophanging afgebroken, kas geplooid, kortom einde verhaal. Binnen twee weken geef ik ze een koekje van eigen deeg in Valkenswaard", verzekerde de Balense cafébaas.

In Divisie 3 reed Roger Rombouts een prima wedstrijd. Hij domineerde de B-finale, maar werd het slachtoffer van een ontketende De Keersmaecker. Die tikte hem aan en kreeg hiervoor een verwittiging.

In de volgende ronde duwde hij de Vlimmerse piloot gewoon onbestraft van de baan. Het was een Belgisch feest in Maasmechelen, maar de champagne smaakte toch wat zuur voor de Kempenaars.