Akkoord over geneesmiddelen voor derde wereld

De Werelhandelsorganisatie (WHO) heeft zaterdag een akkoord goedgekeurd over de verstrekking van generische geneesmiddelen aan arme landen. Dat kondigde de woordvoerder van de organisatie zaterdag aan.

Belga

"De Algemene Raad van de WHO heeft één van zijn belangrijkste beslissingen genomen", benadrukte woordvoerder Keith Rockwell bij de bekendmaking van het akkoord.

Het opzet was de mondiale brevettenreglementering te versoepelen om derde wereldlanden zonder farmaceutische industrie in staat te stellen generische producten van vitale geneesmiddelen te laten invoeren voor het verzorgen van zware infectieziektes. Het dossier was sinds december geblokkeerd door de Verenigde Staten, om de eigen farmaceutische industrie te beschermen.

Vrijdagavond werden de onderhandelingen opgeschort, zaterdagmorgen werden ze hervat op de WHO-hoofdzetel in Genève. Afgevaardigden probeerden er sedert dinsdag vruchteloos een compromis te bereiken. Directeur-generaal Supachai Panitchpakdi van de WHO wilde het dossier afronden voor de start van de ministeriële conferentie van 10 tot 14 september in het Mexicaanse Cancun. Hij sprak van een "historisch akkoord" voor de WHO.