Soldaat Jessica Lynch op vervroegd pensioen

De jonge vrouwelijke Amerikaanse soldaat Jessica Lynch, die in de VS een nationale heldin werd na haar gevangenneming in Irak, gaat wegens medische redenen op vervroegd pensioen, meldde vrijdag het Amerikaanse ministerie van Defensie. Jessica Lynch, 20 jaar jong, zal een maandelijkse soldij blijven ontvangen en kan blijven genieten van medische zorgen die door het leger verstrekt worden.

Belga

Lynch kwam op 23 maart met haar logistieke eenheid in een hinderlaag terecht in Irak. Elf soldaten sneuvelden en Lynch werd samen met nog anderen gevangengenomen. Op 1 april werd Lynch bevrijd door een speciale eenheid uit een Irakees ziekenhuis waar ze werd verzorgd. Maar haar verhaal kent verschillende versies.

Eerst werd door de pers een anonieme Amerikaanse verantwoordelijke geciteerd die had verteld dat Lynch gevochten had tot de dood en dat ze was blijven vuren op Irakezen nadat ze zelf enkele keren geraakt was. Later meldde een rapport van het ministerie van Defensie dat Lynch was gevangengenomen nadat een paar voertuigen uit haar konvooi betrokken waren geraakt in een verkeersongeval toen ze de gevechten wilden ontvluchten.

Bovendien meldde de BBC na een onderzoek dat het Iraakse leger gevlucht was toen de Amerikaanse speciale troepen Lynch bevrijdden uit het ziekenhuis waar ze werd verzorgd. Na haar bevrijding werd Lynch eerst overgebracht naar Duitsland, waar ze een paar weken verzorgd werd om vervolgens verdere verzorging te krijgen in Washington. Op 22 juli is ze terug naar haar woonplaats afgereisd in de staat West-Virginia waar ze werd ontvangen als een nationale heldin.