:Eerste ronde Beker basket van België

HASSELT -

Dit eerste weekend van de Beker van België geeft al een voorsmaakje van het nieuwe basketseizoen. Voor de meeste clubs komt deze eerste bekerronde wat vroeg. Toch blijft het voor elke ploeg een interessante studieronde om alzo de nieuwe spelers in te passen en het nodige wedstrijdritme op te doen.

C.A.

BR>Neo-eersteprovincialer Alken neemt het zaterdag thuis op tegen gebuur Borgloon. «Deze bekerwedstrijd is voor ons een onderdeel van de voorbereiding,» zegt de Alkense coach Georges Pietershem. «We hebben net een stage in Herentals achter de rug en wij zijn zoals de meeste ploegen al ruim een week aan het trainen. Wij willen zaterdag graag winnen om zo in de volgende ronde tegen derdeklasser Denderleeuw uit te komen.»

Degradant Alken komt dit seizoen met een bijna volledige nieuwe ploeg op de proppen. «Als je als nationaler daalt, zijn er altijd wel kapers op de kust om de spilfiguren uit je ploeg te halen. Dat is logisch. Maar zo kunnen wij ook andere spelers een kans geven om op niveau te geraken. Toch hebben we met Pieklak, Claassen en Lowette enkele talentvolle spelers binnengehaald. Samen met onze ervaringrijke blijvers moeten we een stevige ploeg kunnen uitbouwen.»

De Alkense spelers Mark Claassen en Bart Geerdens geraakten vorige week nog tijdens de stage betrokken in een auto-ongeval. «De wagen is klaar voor het schroot. Beiden hebben hieraan wel enige nekklachten overgehouden. Maar ze zijn nu in goede handen van onze kinesist en nieuwe center Dimitri Lowette. Hopelijk kunnen we ze klaarstomen voor dit weekend.»

Ook de Borgloonse coach Johan Greevendonck relativeert het bekerduel: «Dit is voor ons een echte oefenmatch. Deze bekerwedstrijd komt gewoon veel te vroeg. Daarbij mis ik nog enkele vakantiegangers. Neen, in Alken gaan we echt geen furore maken.»

Greevendonck kijkt liever uit naar de competitie: «Misschien missen we wat lengte maar Borgloon heeft wel twee ervaren spelverdelers aangetrokken. Volgens mij is onze ploeg alleszins versterkt.»

Programma

Zaterdag 14 augustus

18u30: Lommel-Welkenraedt

20u00: Awans-Beverlo (+10)

20u00: Verviers-G. Leopoldsburg (+10)

20u00: Etoile Jupille (+5)-Zolder

20u30: Alken-Borgloon

20u30: Nieuwerkerken (+5)-Beringen

20u30: P.Beringen (+5)-Maasmechelen

Zondag 15 augustus

14u45: Hannut (+5)-Heusden

15u00: Bree/B (+5)-Hermes Wilsele

16u00: Mercurius-Orly Hasselt

17u00: Optima Tessenderlo-Othee (+5)

Oefenwedstrijden

Zaterdag 14 augustus

19u00: Quaregnon-Bree

20u00: Lummen-Avernas

Zondag 15 augustus

15u30: Weert-Houthalen

16u00: Bree-Den Helder

Supercup

Zondag 15 augustus

20u00: Oostende-Charleroi (te Knokke)