WK driebanden: Caudron, Leppens en Forton dragen onze nationale hoop

HASSELT -

Bij de 32 deelnemers aan het 49ste wereldkampioenschap driebanden in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, zitten drie landgenoten: Frédéric Caudron, Eddy Leppens en Francis Forton. Raymond Ceulemans, die ook uitgenodigd was, haakte eerder al af wegens een ontsteking in de schouder, teveel ander werk en de minder goede ervaringen van vorig jaar in Colombia.

Jos Reypens

BR> De profgilde van de BWA heeft uiteraard de beste kansen om collega Dany Sanchez (Sp) op te volgen. Zeven Europeanen, Sanchez, Blomdahl, Jaspers, Sayginer, Caudron, Rudolph en Zanetti vormen met de Zuid-Amerikaanse kampioen Ramon Rodriguez (Peru) de acht reekshoofden in de acht groepen van vier. In iedere groep speelt iedereen tegen iedereen. De beste twee gaan door naar de achtste finales, die volgens prestaties (1-16, 2-15, enz..) zullen samengesteld worden. Dat geldt eveneens voor de kwart- en halve finales. Vrijdag en zaterdag worden de groepswedstrijden gespeeld, zondag de achtste en kwartfinales en maandag pas de halve finales en finale.

Caudron vertrekt als één van de topfavorieten. Vorig jaar won hij in Bogota de wereldbekermanche en ondertussen zit de Schildenaar al bijna twee maanden in Noord- en Zuid-Amerika, waar hij zich optimaal kon voorbereiden. «Ik speelde afgelopen maand tot twintig oefenmatches per week in alle mogelijke en onmogelijke omstandigheden. Aan de acclimatisatie zal het dus zeker niet liggen. Ik zit in een groep met de Amerikaan Carlos Hallon, de Deense prof Toni Carlsen en de Portugees Rui Costa. Twee spelers gaan door en daar moet ik zeker bij zijn», liet Caudron ons weten.

Eddy Leppens trainde keihard en urenlang voor dit WK. Vorig jaar werd hij in de buurt van Nantes nog vierde en ook nu wil hij voor een WK-podiumplaats gaan. «Met de Japanner Shimada en de Colombiaanse wilcard Hugo Patino in onze groep geef ik mezelf en Blomdahl toch de betere kansen om door te gaan. Daarna zien we wel», zei Leppens.

Francis Forton heeft zich ook behoorlijk goed voorbereid. De Brusselaar zit in zijn groep opgescheept met de Zuid-Amerikaanse kampioen Ramon Rodriguez (Peru), de Japanse grootmeester Nobuaki Kobayashi en de Deen Haack-Sörensen. Deze groepen lijken na enkele veranderingen nu defintief vast te staan. Zekerheid hierover krijgen we van de UMB en de lokale organisatie pas een minuutje voor de start op vrijdagochtend (lokale tijd) om 9 uur.